IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху лихвите отново е на дневен ред

Такъв данък не бива да се въвежда, категоричен е блогърът Александър Тодоров

10:00 | 13.11.12 г. 15
Данъкът върху лихвите отново е на дневен ред

Днес депутатите ще гледат на второ четене предложението за въвеждане на 10% данък върху лихвите по депозитите на физическите лица. Това отново връща във фокуса на вниманието новия данък. Днес ви представяме позицията на Александър Тодоров, която той ни е пратил на info@investor.bg.

Дали трябва да се въвежда данък върху лихвите в България е дискусионен въпрос. Има си и хубави страни тази идея, има си и негативи.

Но не това е толкова важното. Ако все пак се вземе решение да се въвежда данък върху лихвите в България, то властта трябва да не допусне същия гаф от 2010 г., когато вместо да попита работниците от първа или втора категория труд искат ли 300 лева пенсия от НОИ, или искат 30 лева от финансовите пирамиди наричани “професионални пенсионни фондове”.

Просто трябваше да се даде възможност на хората да си кажат: “Закрийте задължителните частни пенсионни фондове в България веднага. Отказваме се от загубите по “личните си сметки” и искаме да ни се възстановят пълните права за държавна пенсия“.

Одобрявате ли данъка върху лихвите по депозитите?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3732 гласа
Вместо това правителството беше подлъгано да направи принудителен трансфер на едни жалки стотина милиона от ППФ-та към НОИ, което даде основание на нагли лобисти да сезират “конституционния съд”, а тази организация извади толкова неадекватно становище, че човек почва да си задава много въпроси.

С данъка върху лихвите по депозитите властта може отново да допусне грандиозна грешка ако лихвите по депозитите, сключени преди влизането в сила на закона, се планува да се облагат с данък. И този път вече определено ще има основание за сезиране на конституционния съд, а неразбориите около връщането на иззети данъци вероятно ще са страхотни.

Чл. 19, ал.3 от Конституцията на Република България казва, че: “Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.”

Ако лицето Х си е направило тригодишен депозит на 2 януари 2010 г. за 1000 лева, при 10% годишна лихва, това е инвестиция, нали? Ако е инвестиция, тогава трябва да се закриля от закона според конституцията. Падежът на тази инвестиция е 2 януари 2013 г. и потенциално лихвата от 30% за трите години трябва да се обложи с 10% на 2 януари 2013 г., въпреки, че 3 години без 1 ден лихвата би трябвало да е необлагаема, а само 1 ден да е под обстрела на новия режим. Няма да е честно, няма да е и законно.

Ако властта реши да облага с лихва вече направени депозити преди влизането в сила на новата разпоредба, такова положение ще е равносилно на това на 20 декември 2012 г. в закона за корпоративното подоходно облагане да се напише, че данъкът върху печалбата за 2012 г. е 20%, а не 10% както всички фирми са очаквали.

Нещо повече - и за 2011 г., и за 2010 г. данъкът върху печалбата е 20% и трябва да се доплати от всички фирми. Абсурдно е.

По същия начин и лицето Х си е направило тригодишен депозит на 2 януари 2010 г. за 1000 лева, при 10% годишна лихва, която не подлежи на данъчно облагане. Инвестицията е била направена при такива условия, ако са били по-различни, може би лицето Х нямаше да направи тази инвестиция.

Не може държавата да променя правилата за вече сключени договори. Ако го направи, това ще е противоконституционно, а хаосът с връщане на данъци след неминуемото задаващо се решение на конституционния съд би съвпаднал точно с парламентарните избори. Да се допусне подобна грешка от властта прилича на умишлен саботаж отвътре.

Няма да има никакъв проблем ако в закона се разпише, че лихвите от депозитите ще бъдат облагани. ОК, но за депозитите сключени на 1 януари 2013 и след това, така че хората да знаят какво да очакват от договора си. Това вече ще е напълно законно и няма основание за сезиране на конституционния съд, но няма как правилата за вече сключени договори да се променят.

И разбира се, приходи от данък върху лихвите през 2013 г. няма да има почти никакви.

120 милиона по-малко в бюджета?

Няма никакъв проблем от къде да се намерят – решението е елементарно: преустановяват се вноските във финансовите пирамиди наричани “универсални пенсионни фондове” и “професионални пенсионни фондове”. Ефектът за държавния бюджет е около 800 милиона на година по-малко дефицит. Не да се търсят някакви 120 милиона и да се изнервят гласоподавателите, ето ги 800 милиона годишно, тук и сега.

Ако властта не спре източването на тези средства и тази година, а се набута с противоконституционна разпоредба за облагане на лихви от депозити по вече сключени договори – това означава, че някой саботира правителството.

Може би и върху правителството се упражнява рекет от собствениците на тези “частни фондове”? Ако е така данъкоплатците трябва да го чуят. “Правителството има нужда от помощ, за да се освободи населението от финансовите пирамиди“.

Не е проява на слабост да поискаш помощ.

Справедлив ли е новият данък? Как виждате Бюджет 2013 и какво ни очаква през следващата година? Очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 11 години
Грешка, извинявамсе 02.01.2013...нямате ли бутон за редактиране на поста...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 11 години
Този данък трябва да се приложи (ако въобще се приложи), за срочни депозити открити след 02.01.2012 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
baba_meca
преди 11 години
а аз гласувам на падеж ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
madcow
преди 11 години
Заглавието не отговаря на мнението на автора, което всъщност е добре защото мнението му е пълна глупост.Онази кражба на пенсионните фондове всъщност се извърши за да прикрие друга кражба, именно че приятелите на ББ не са си правили редовни вноски за допълнителното пенсионно осигуряване, от което идват 30-те лева пенсия.И ще ме извиняваш много, ама който иска ранно пенсиониране трябва да си плаща за това. Иначе се получава, че всички ние плащаме на пенсионерите от високите категории десетилетия пенсии, а труда им се ползва от единици работодатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
Ако от изборите зависеше нещо, щяха да ги отменят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
И за кой? Те тва е проблема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Догодина ще имаме възможност да гласуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още