IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank: Златото се завръща

Експертите очакват ниски цени за петрола през 2015 г. и евентуално стабилизиране в края на годината

18:50 | 26.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank: Златото се завръща

2015 г. се очертава като година на завръщане на златото, но с постепенен ръст. Този извод се откроява в прогнозите на анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank, които вече за шеста година публикуват съвместно изследване за развитието на финансовите пазари.

След безпрецедентните промени на петролния пазар през 2014 г., експертите очакват ниски цени за суровината през 2015 г. и евентуално стабилизиране в края на годината. Всички очакват доларът да поскъпва, но това ще бъде един по-спокоен процес от миналата година с рискове при лоши новини за САЩ.

Българска фондова борса има потенциал за 25-30% ръст, ако отпаднат предлаганите промени в пенсионната система, които предполагат изтегляне на средства от основните институционални инвеститори на капиталовия пазар. Акциите отново ще бъдат търсена инвестиция, като атрактивните ще бъдат спечелилите от ниската цена на петрола и според Saxo Bank испанските книжа, които ще бъдат големият печеливш от обявените стимули на Европейската централна банка.

Потреблението и инвестициите все още са в стагнация

Българската икономика получи два сериозни удара през миналата година, които ще продължат да отекват още дълго време. Кризата с Украйна и Русия вече се отрази на износа, а тази година ще я усетим по туризма и търсенето на имоти. Вътрешният проблем с КТБ има не само негативен ефект върху българската икономика, но и ще тежи на държавния бюджет заради емитирания дълг. За да се преодолее наследството от проблеми, са необходими спешни реформи в много области. Но трябва да видим дали те ще бъдат истински реформи. Другият важен фактор – намалението на лихвите следва да освободи финансов ресурс за компаниите и домакинствата. Данните за първото тримесечие на 2015 г. ще покажат дали този процес има позитивен ефект върху икономиката. Засега продължава текущата стагнация поради отказ от страна на домакинствата и компаниите да увеличат потреблението или инвестициите. 

Българска фондова борса има шанс за ръст, зависи от решението за пенсионните промени

Българска фондова борса имаше шанс да постави началото на нов период на ръст през 2015 г. след формирането на стабилно правителство и възстановяване на доверието на инвеститорите в икономическия растеж у нас и в Европа. Понижението на лихвените равнища по депозити и последвалото търсене на по-висока доходност от инвеститорите беше процес, който води до предстоящ растеж на борсата. Но дискусията за преструктуриране на пенсионната система, отблъсна инвеститорите от пазара в края на 2014 и ще има сериозен отпечатък върху търговията през цялата 2015 г. Ако не се изтеглят средства от капиталовия пазар в резултат на пенсионни промени, капиталите ще се върнат към борсата и това ще даде тласък на индексите от 25-30%.

Силен долар и колебливо евро през 2015 г.

И двата екипа анализатори смятат, че всички фактори на валутния пазар сочат към поскъпване на долара през 2015 г. Инвеститорите вече са заели големи позиции в доларови активи в очакване на това. Анализаторите от ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank посочват, че точно тези позиции създават риск от спадове при лоши новини за икономиката на САЩ заради резки разпродажби. Експертите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че ръстът на щатската валута да бъде много по-плавен през 2015 г. и по-късно през годината курсът EUR/USD ще слезе под равнището от 1.10 (1.78 лв. за долар). Анализаторите на Saxo Bank прогнозират 1.1 EUR/USD към края на трето тримесечие с вероятност за търговия и под това ниво.

Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Преди време бях пуслан този клип тук и един от съфорумците меко казано не беше съгласен че Jim Sinclair е капацитет в областта на търговията със злато! Е...бих го попитал пак !? :)))) https://***.youtube.com/watch?v=8IQ_TBJHrcU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
raul_castro
преди 9 години
Ще тръгне. Причините са много: действията на централните банки, Гърция, украинския конфликт, близкия изток, балонът на фондовите борси, спадът при суровините и т.н. Ще тръгне рязко и внезапно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Vladi666
преди 9 години
като го гледам днеска как е тръгнало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още