IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да диверсифицирате най-добре инвестициите си

Огромни стават възможностите, които предлагат договорите за разлика върху индекси, пише Емануил Лемонакис от Saxo Bank

18:20 | 28.07.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как да диверсифицирате най-добре инвестициите си

Един от най-важните аспекти, когато обмисляте преобразяване на инвестиционно портфолио, е диверсификацията. Чрез разпределяне на инвестиции сред разнообразни инструменти и на географски принцип, инвеститорите могат да намалят излагането им на риск, особено при волатилност на пазара. Ключът към успешната диверсификация е да изберете набор от активи, които реагират различно на едно и също събитие и имат исторически модел на възвръщаемост, като се движат в различни посоки, пише ръководителят за региона на Централна и Източна Европа в Saxo Bank Емануил Лемонакис.

Обосновката на диверсификацията е ясна. Ако един клас актив или инвестиция от вашето портфолио се представя недобре, притежаването на разнообразен набор от инвестиции, ще ви позволи компенсиране на въздействието на лошото представяне на един актив върху цялостната възвръщаемост на портфолиото ви.

Заемете позиция на пазара, без да притежавате базовия актив

Друг начин за минимизиране неблагоприятните експозиции на портфолиото ви, е да постигнете експозиция към инструменти, без да притежавате базов актив. Все по-популярни като инструмент за диверсифициране на портфолио са договорите за разлика (CFD) и по-специално CFD върху индекси. CFD, известен още като договор за разлика, е дериватен продукт, който позволява на инвеститорите да заемат позиция на пазара и да търгуват в реално време пазарни ценови движения, без да е необходимо да притежават базовия актив. В случай на договори за разлика върху индекси, инвеститорите реализират печалба чрез прогнозиране на това дали базовия актив ще има покачване или спад в цената.

Инвестирането на фондовия пазар е един от най-популярните финансови инструменти, което прави лесно преминаването към търговия на CFD върху индекси. Индексите представляват колективно стойността на съответните публично дружества, търгувани на дадена фондова борса. Един от най-познатите индекси е S&P 500, група от 500 големи компании, листнати на нюйоркската стокова борса (NYSE) или NASDAQ. Когато инвестирате в индекса S&P 500, вие правите инвестиция, на базата на цялостното представяне на тези 500 компании. Той е популярен индекс, защото се счита за представителен за американския фондов пазар, и неговото представяне обикновено отразява по-широки тенденции в икономиката на САЩ.

Борсовите индекси като цяло са много чувствителни към икономически данни и новини, което ги прави по-лесни за прогнозиране и търговия, отколкото ако се следят отделни компании. Най-популярните индекси са съставени от ценни книжа т.нар. „сини чипове“ и обикновено представянето им служи за мерило за представянето на пазара на държавата, в която те са базирани.

CFD индексите увеличават популярността си сред европейските инвеститори

В Централна и Източна Европа се наблюдава нарастващ интерес сред клиентите на Saxo Bank към CFD индексите, като сега тези активи се търгуват от 23% от клиентите на банката. Сред най-популярните, търгувани от клиентите на Saxo Bank индекси, са Germany 30, US SPX500, US 30 Wall Street, US Tech 100 NAS и UK 100.

Не е случайно, че тези пет индекса са популярни сред трейдърите на Saxo в Европа, тъй като едно от основните предимства на CFD върху индекси е географската диверсификация. Местните фондови пазари в Централна и Източна Европа са преследвани от ниска доходност в последно време и инвеститорите все повече търсят нови възможности извън местните пазари, където да инвестират. Чрез инвестиране в индекси, трейдърите имат достъп до фондови пазари от целия свят, независимо дали те са в Прага, Варшава, Атина, Истанбул или Москва.

Разпределете риска и намалете пазарната експозиция

Инвестирането в индекс на фондовия пазар се смята за по-малко рисково, отколкото инвестирането в отделни акции, което прави индексите идеалния инструмент за диверсификация. Като инвестират в група от акции, трейдърите разпределят риска им върху целия пазар. Друго предимство на CFD индексите е, че е лесно да се инвестира в тях; трейдърите просто правят поръчка на индекса и ако са направили правилното предположение, че индексът ще расте като стойност, ще спечелят от разликата в цената. Тъй като трейдърите не притежават базовия актив, разходите за търговия са по-ниски и – за разлика от притежаването на акция – няма ограничение върху късите продажби, което дава възможност да се възползват, независимо дали пазарът се движи нагоре или надолу.

Договорите за разлика са също маржин-търгувани продукти, което означава, че от трейдърите единствено се изисква да предоставят една малка част от общите разходи на покупката на базовия актив. И тъй като търговията с договор за разлика предлага потенциал за по-голяма възвръщаемост в сравнение с традиционните инструменти, тя би могла също да доведе до по-големи потенциални загуби.

Най-важното е, че инвеститорите трябва да вземат необходимите мерки, за да се образоват за активите, в които инвестират, и да гарантират, че разбират всички предимства и недостатъци на това да търгуват даден инструмент. Това винаги е важен аспект, който да се вземе под внимание, когато се правят инвестиции, но дори е още по-важен по време на изключителна волатилност. Ние, в Saxo Bank, приемаме обучението на инвеститорите сериозно – ние искаме да дадем възможност на клиентите ни да имат достъп до инвестиционния пазар в дългосрочен план и да се възползват от всички възможности, които се предлагат на световните пазари.

Търгуване на CFD индекси – какво е популярно в момента?

Търгуването на CFD върху акции е една от най-бързо развиващите се нови инвестиции. Много трейдъри в момента виждат предимствата на това да заемат позиция на пазара и да търгуват в реално време движения в пазарната цена, без да е необходимо да притежават базовия актив. При наличието на повече от 20 борсови индекси, които се търгуват, инвеститорите имат голям избор. Ето какво показа нашето проучване за това кои борсови индекси са най-популярни в момента.

Германският DAX

Германският DAX засега е най-популярният CFD индекс за дневните трейдъри и е известен с това, че е един от най-влиятелните индекси на пазара. Индексът е съставен от 30 от най-големите немски компании, които се търгуват на борсата във Франкфурт, като BMW, Siemens и Adidas. Тъй като Германия е най-голямата европейска икономика сама по себе си, дневните трейдъри виждат индекса DAX като пулса на европейския пазар, който предоставя перфектния микс от ликвидност и волатилност.

И тъй като европейските пазари отварят преди пазарите в САЩ, представянето на DAX служи още на трейдърите да преценят тенденциите. Индексът S&P500 по-често следва същата тенденция като DAX, така че ако DAX има тенденция към повишаване при търговията в Европа, тогава е много вероятно S&P 500 също да има възходяща тенденция, когато пазарите в САЩ отворят. В случай, че S&P не следва тенденциите на DAX, това обикновено е знак да внимавате за обръщане на тенденцията.

DAX и други европейски индекси обикновено са силно чувствителни към икономически данни и това го видяхме – висока волатилност по време на ключови моменти от гръцката икономическа криза. Въпреки това, тъй като има много малка експозиция към гръцкия дълг от частния сектор, DAX все още остава популярен индекс, който да следите. Въпреки че DAX е притискан от скорошната гръцка икономическа криза, сега се търгува около 11,500. Очаква се преди края на годината DAX да удари 13 000 пункта.

Euro Stoxx 50

За инвеститорите в средносрочен план най-популярният индекс в момента би бил Euro Stoxx 50. Той отразява представянето на 50 акции от 12 държави от еврозоната, като предоставя на инвеститорите голяма експозиция към водещи европейски компании тип „син чип“. Индексът покрива акции от Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия и Испания и по този начин набира популярност, тъй като инвеститорите се надяват да уловят част от растежа, който се очаква в Европа от програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка. Компаниите, които са представени в този индекс, са някои от най-големите и с най-ликвидните акции в Европа. Индексът е известен с това, че служи като показател за по-общото здраве на европейската икономика. Само компании, които са изцяло преминали към еврото, могат да бъдат част от индекса Euro Stoxx 50, който представя някои от най-големите глобални брандове като Airbus Group, Deutsche Bank, L’Oreal и Unilever.

Euro Stoxx 50 първоначално беше силно засегнат от съобщението за изненадващия референдум в Гърция, като отбеляза в началото спад от 3,7%, но възвърна позиции на около 3,650, като се очаква да достигне 4,000 до края на годината.

S&P 500

S&P 500 е един от най-известните индекси, съставен от група от 500 големи компании, листнати в NYSE или NASDAQ. Този индекс се счита за представителен за цялостното представяне на фондовия пазар в САЩ, а следователно и за състоянието на щатската икономика. Обикновено, ако S&P 500 е във възходяща тенденция, това се съотнася и в подобряване икономиката на САЩ.

Макар че S&P 500 винаги е популярен избор за инвестиция, той не е смятан за „горещ“ в момента, а по-скоро е смятан за временно убежище, докато има волатилност на европейските пазари. С приключването на програмата за количествени облекчения на САЩ и целия фокус, насочен върху Европа и икономическата криза в Гърция, представянето на S&P 500 е по-малко волатилно и по-лесно за прогнозиране в последно време, отколкото европейските борсови индекси. Това прави S&P 500 важен елемент, който да се вземе под внимание в портфолиото на всеки инвеститор.

В последно време S&P 500 се търгува около 2 110 пункта и трейдърите, които търсят диверсификация, могат да обмислят добавяне на S&P 500 към тяхното портфолио, особено в този период на висока пазарна волатилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Лемонакис Фалиракис да дава съвети на Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Диверсификацията ви позволява, когато всичко расте яко, вие да растете умерено а когато всичко пада яко, вие да падате с него :)Когато е добре, всичко е добре, някои неща - много добре. Като си Е** ***** всичко сие Е*** ******* много бързо и много яко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Наивник
преди 8 години
И на глупавите американци е забранено да ги търгуват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
ceneto
преди 8 години
то няма един ред за недостатъците на CFD.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
LuckyYou
преди 8 години
Жестока реклама, жестоко чудо! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
fortiss
преди 8 години
Ох какви неща се написали.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
fortiss
преди 8 години
Ох какви неща се написали.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още