IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връща ли златото своя блясък?

Благородният метал вероятно започва дългосрочното си покачване след близо четири години на спад, пише Цветослав Цачев от ЕЛАНА Трейдинг

09:46 | 21.02.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златото направи 15% от началото на година и е най-добре представящият се актив на финансовите пазари. Инвеститорите залагат на благородните метали, за да предпазят портфейлите си от падащите цени на акциите и от разпродажбите на петрол и на индустриалните суровини. Страхът винаги е бил добър двигател за цената на златото и този път не е изключение от правилото, пише главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев.

Индексът DAX30 на водещите германски акции загуби 30% от стойността си за последната една година и дори след силното му покачване през последните две седмици е четвърт по-надолу от върха си. Щатският пазар не регистрира такъв силен спад, въпреки че инвеститорите са изключително негативни в момента. Спадът на цените на акциите от началото на годината е много подобен на корекцията на развитите пазари, която се наблюдаваше през август-септември 2015 г. Тогава обаче нямаше толкова осезаемо повишение на цената на златото, въпреки че причините за продажбите на акции бяха подобни.

Поскъпването на златото – криза или добра новина

Не смятам, че ръстът на цените на металите е сигнал за финансова и борсова криза. LIBOR-OIS спредът, който показва кредитния риск в банковия сектор, се повиши, но не повече отколкото беше през 2011-2012 г. На кредитните пазари няма предпоставки за сериозна криза. Това подсказва, че златото не само е застраховката на инвеститорите към повишените рискове на фондовите пазари, но и вероятно започва дългосрочното си покачване след близо четири години на спад. Графиката на златото е изключително интересна в момента:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
decor line
преди 8 години
1500 е добро ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
Patilan
преди 8 години
всяко чудо за три дена.... Скоро ще се потапяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
а така Импе гледам, че си гледал и ти тоя филм "Кат порастем би чу Кенгур" ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Най-добра печалба близките 2-3г. според мен би било да се инвестира в мини за ценни метали....Видя се доста сериозно покачване на голяма част от тях....Randgold Resources Limited базирана в Мали..... от 60$ на 90$ и то само за 40 дена някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Eon
преди 8 години
Ако се стигне момента да обменяш кенгурутата си и напальоните си за хляб и чорба... *** тая работа, едва ли ще те спасят за дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Вчера ми попадна следната статия https://***.sprottmoney.com/blog/the-illegitimacy-of-comex-pricing-turd-ferguson.htmlОбщо взето, ако в нея има и 20% вярно, то всичките коментари за цената на златото, и фундаменталните и технически, започват да изглеждат просто наивни.Разбира се предположенията на авторите може и да не са вярни и корелацията да е просто нещо временно. Все пак струва си да се погледне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Grosss
преди 8 години
Рано е да се залага всичко на златото.Вероятно доларът и акциите ще се качатв следващите 6 месеца и най-вероятно златото ще отстъпи до 1000,а може ипод 1000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още