IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата ни ще се конкурират не само помежду си, а и с машини с изкуствен интелект

Сами по себе си социалните мрежи не са полезни за психическото здраве на хората, смята специалистът по стратегически маркетинг Хамза Кан

13:07 | 17.09.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Следващото поколение ще навлезе в работна среда, в която хората няма да се конкурират само един с друг, а ще се съревновават и с машини с изкуствен интелект.

„Това е безпрецедентно. През индустриалната революция се случи нещо сходно на това, но сега добавяме още едно измерение с автономните автомобили, изкуствения интелект и т.н.“. Това каза в предаването UpDate на Bloomerg TV Bulgaria Хамза Кан, специалист по стратегически маркетинг и предприемач.

Според него това засилва влиянието на два от факторите, които са водещи за т.нар. „бърнаут“ (прегаряне) при служителите - технологиите и отчуждеността, но влияе и на всички фактори от т. нар. група ЗАМЪК (съревнование, отчуждаване, общество, технологии, самота и икономика). 

„По отношение на технологичната сфера смятам, че в рамките на нашия живот ще станем свидетели на сингуларност – на надминаването на човешкия интелект от изкуствения. Това е притеснително, понеже изглежда, че смартфонът, който аз и вие носим навсякъде, в близко бъдеще ще е по-интелигентен и изобретателен от сбора на всички ни в тази стая. Направо плашещо. Как реагираме в следствие на това? Работим по-усилено, чувстваме необходимост да се доказваме и пак неглижираме собствените си потребности. Съзнателно или не, започваме цикъла на прегаряне, и то, за да се опитаме да сме конкурентни на машините, които ще бележат все повече победи над нас“.

Според Кан днес е налице т. нар. култура на свръхпостигането.

„В наши дни постигането на нещо, което преди е било мерител за успех, вече не е достатъчно. Има ги Instagram и Facebook и социалните медии като цяло. Има една култура, която поставя на пиедестал нереалистично високите представа за успеха. Без значение колко удовлетворен се чувства човек или колко много е постигнал в работата си, винаги има някой, който се справя още по-добре. Това винаги е било факт, но сега социалните медии го поставят под лупа“, поясни специалистът.

Кан е на мнение, че сами по себе си социалните мрежи не са полезни за психическото здраве на хората.

„Човек трябва да се научи да ползва социалните медии с разбиране и осъзнаване – практика, наричана още „safe social”. Технологиите сами по себе водят до елементи на пристрастено поведение. Аз, като маркетолог и като човек, който е работил в звената проектиране и разработка, знам, че за да е успешен моят продукт, той трябва да има някакво пристрастяващо качество, трябва да е „лепкав“. Примери за това са известията, лайковете, ретуитванията и всички други малки неща, които предизвикват отделянето на допамин. Трябва постоянно да давам това на крайния потребител, за да го задържа в платформата си, за да го задържа в маркетинговата си кампания много по-дълго време. Пренасищането с това води всички ни към капан“, твърди специалистът. 

Изминали издания на UpDate гледайте тук

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 6 години
аман от празнословци ... маркетинг специалист за изкуствен интелект говори ей такива колко съм ги гледал по корпорациите. щом видя неква група като абривиетатура и некви 5 признака които според тоя *** са универсални ми става ясно за какъв лаладжия иде реч!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
ratten
преди 6 години
тъмнокожия *** от снимката е обида за възприятията ми.ако продължавате да ми натрапвате на вниманието нежелани представители на нисши раси и извратени фанатици, ще се разправяме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
scott
преди 6 години
споко бе, забавлевай се и седи гуедай мача.нетъ не е место за блесване с правопис. въж със мисъл и съдаржание - да.по правило, тез дет дъвжът на грамотнос у нетъ са или дс ченгета /искат да подчиневат и да комплексират от разстоение/ или мислени кастрати. те затва, през просотоу, през окото, през......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
forexboy
преди 6 години
Много си грамотен! Пу да не ти е уроки! :D :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
scott
преди 6 години
муахахахахахахахахахахахахахаха!"изкуствен интелект" е само ена търговска марка. за по-благозвучно, за стъписване на естествениа консуматор и за ПО-СКЪПО ТАКАДА ТИ КАЖЕМ: ИЗКУСТВЕНИА ИНТЕЛЕКТ НЕ ТЪРПИ НИКАКВА КОНКУРЕНЦИА! Щот таз дума не мож да му бъде обеснена. се ено караш крал луи четиринадесети да си купи от тебе нещо, не му изпълневаш заповедите и му казваш, че не подаляваш, а продаваш и разменяш. в такъв случай и давта субекта ти влизат в режим сърч енд дестрой. до окончетелна победа на техната гуедна точка. продължавай да плампаш и осветлеваш бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
studioaa
преди 6 години
Не е проблема в материала и коментарите, проблем е презентиращият. Днес 21 век явно в Европа и у нас са привършили IT и маркетинг специалистите, които тайничко не симпатизират на Ал Кайда. На мен лично ми писна да ми навират мултикултурното безумие в лицето във всяка новина и всяко действие, което се върши от политиците и медиите. За мен целта на подобен коментар е да се заблудят хората какви велики специалисти ще излязат от бежанците и ние сигурно сме луди, че не ги искаме... Е не минава, поне за мен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 6 години
Всъщност интервюто е наистина интересно, не знам преднокоментиралите дали въобще са си направили труда да го изгледат. Особено ми хареса и за измерването на успехите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
pinoccio
преди 6 години
Изкуственият интелект е кулминацията на Просвещението. И днес машините са по-умни от човека - смятат с точност до знак, отдалечен от десетичната запетая по-далеч и от надеждата на българския пенсионер да иде да почива на Ривиерата с ваучери от социалното министерство. Но може ли на машината да й се подмокри клавиатурата, когато чуе пъшкането на Мария Шарапова на корта? Или пък да й се изронят бутоните, когато види Левски на финал на Шампионска лига?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 10
studioaa
преди 6 години
Според мен Хамза Кан и децата му няма да се конкурират с никакъв изкуствен интелект за работа а с камилите в пустинята за вода и храна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
И кое му е "любопитното" / освен четката към Бойчо /...туй че човек с нетърпение отива да се прецака сам ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още