IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Пазарът на логистични площи се движи от собствениците

Наличието на работна ръка кара инвеститори и наематели на складови и индустриални площи да дислоцират производствата си, посочиха Симеон Митев и Тодор Кавръков

11:31 | 20.10.17 г.
Експерти: Пазарът на логистични площи се движи от собствениците

В момента пазарът на складови и индустриални площи в България е главно на собствениците, които отдават помещения, а не на тези, които наемат. Това определи като тенденция Симеон Митев, собственик на платформата БГСКЛАД, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той е на мнение, че пазарът се движи от наеми, и поясни, че това са чуждестранни и български компании, които чисто корпоративно предпочитат да не купуват, а да наемат дългосрочно.

Според него наличието на работната ръка кара повечето от инвеститорите и наемателите на логистични площи да дислоцират своите производства и на това мнение са повечето експерти, участвали в конференция в Пловдив, посветена на развитието на индустриални имоти и организирана от платформата БГСКЛАД.

„Две са темите, които се разискваха на конференцията. На първо място - темата за работната ръка, която кара вече повечето от инвеститорите и наемателите на индустриални площи да дислоцират техните производства. По-рано се търсеха Пловдив, София и други основни градове. Сега се търсят и по-малки градове, в Северозападна България например, където може да се намери свободна работна ръка и тя да бъде конкурентоспособна“, коментира той и посочи, че втората тема е била свързана с липсата на свободни складови площи от клас А.

„Затова е нужно да се строят. Имаме ръст от 5% на проекти, които ще излязат на пазара. Това показва, че вече има инвеститори, които не се плашат толкова много и влизат в тази ниша, макар че профитът към този момент има около 9-10 годишна възвръщаемост“, пресмята Митев.

По думите му има списъци с компании, които чакат в някоя локация да излезе проект.

„Имаме много случаи в нашата практика, на нашите представители в основните градове, в които имаме договори на зелено с депозити, с предплати с половин, до една година напред. Вече имаме около 4-5 такива сделки в двугодишни срокове на договори“, посочи експертът.

Тодор Кавръков, пропърти мениджър на Търговски център Европа, съобщи, че в София и региона има относително малко големи складови площи и качествени модерни, европейски тип складове с височина над 10 метра.

„Поради тази причина появата на всяка една нова сграда се отдава абсолютно на момента. В повечето случаи те се отдават и на зелено“, каза той.

„За институционалните, фондови инвеститори от чужбина нашите размери пък са твърде малки, поясни той. – Имаме запитване за 100-200 хиляди квадратни метра складови площи на едно място от фондове, които да бъдат купени. В България на този етап такива центрове няма. Засега най-големият логистичен център е с площ от 70 хил. кв. метра, но в него освен складовете, които са около 35 хил. кв. метра, са включени офиси, търговски площи спортни центрове и ресторанти."

Защо на пазара за логистични бази няма толкова свободни площи? Как ще се развие градското складиране?
Защо офисите се продават по-бързо и кога предлагането ще се изравни с търсенето. Ще има ли натиск върху наемните нива?
 Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още