IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Фед трябва да вземе предвид ефекта от политиката си в глобален план

Икономиката на САЩ не може да поеме цяла поредица от несигурности, включително още една битка за дълговия таван, смята шефът на Pimco

08:46 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ел-Ериан: Икономиката на САЩ не може да поеме цяла поредица от несигурности. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ел-Ериан: Икономиката на САЩ не може да поеме цяла поредица от несигурности. Снимка: Ройтерс

В интервю за Bloomberg главният изпълнителен директор на Pimco Мохамед Ел-Ериан оценява влиянието на Федералния резерв върху растежа в САЩ, потенциалните сътресения вследствие на предстоящата битка относно тавана на дълга и коментира въпросите, които според него пазарите трябва да следят.

Според Ел-Ериан пазарът в момента смята, че е възможно Фед да започне свиването на монетарните стимули през септември. Според него централната банка на САЩ трябва да вземе предвид ефекта от политиката си в глобален план.

Свиването на стимулите обръща посоката на капиталовите потоци, които ще се насочат обратно към САЩ, което предизвиква много рязка обезценка на валутите, които напускат, посочва той.

Най-уязвимите страни, според отдела за развиващите се пазари на Pimco, са тези, които имат двойни дефицити, слаб растеж и малки валутни резерви.

Мениджърът изтъква, че икономиката на САЩ не може да поеме цяла поредица от несигурности, включително още една битка за дълговия таван.

По отношение на Европа всички важни решения са отложени за след германските парламентарни избори, коментира Ел-Ериан, тъй като никой не иска да клати лодката на канцлера Меркел.

За ситуацията в Сирия анализаторът изтъква трудното намиране на изход от нея и посочва, че страната е място, откъдето нестабилността се разпространява към региона.

Вижте интервюто с Ел-Ериан във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още