IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Данъчната реформа на Тръмп и изборът на гуверньор на Фед ще движат пазара

2017 г. е достигнала почти балансиране на пазара на петрол, смята Преслав Райков

11:20 | 19.10.17 г.
Финансист: Данъчната реформа на Тръмп и изборът на гуверньор на Фед ще движат пазара

Данъчната реформа на американския президент Доналд Тръмп и евентуалното преизбиране или смяна на гуверньора на Федералния резерв (Фед), са двата макрофактора, които ще влияят на пазара в САЩ. Това заяви финансистът Преслав Райков в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Представянето на политиката на Тръмп в посока на намаляване на данъците е да нетира ефектът, за да се върне бизнесът, който произвежда извън САЩ. Ако няма данъчна реформа, такъв ход на компаниите е нелогичен. Очаква се най-голямото намаляване на корпоративния данък от 40% на 20% и индексите и производствените компании с бизнес навън вече го отработиха и усетиха, че президентът Доналд Тръмп е способен да го направи“, коментира финансистът. 

Той е склонен да вярва, че Тръмп може да предприеме тази стъпка, но изказа съмнението, че президентът не е толкова смел, когато „чисто икономически неговите съветници осъзнават, че това е работа, която е непосилна за тях“. 

Преслав Райков напомни, че щатският пазар бележи върхове и отбеляза, че от избирането на Тръмп за президент вече почти година пазарът се е придвижил с 25% нагоре. 

„Твърдо стоя зад тезата, че корекцията на пазара в САЩ няма да се случи през тази година. Дори и пазарните участници да считат, че пазарът е прекалено раздут от количествените улеснения на Фед, сега ще дойде вълна, която е движена от реален икономически растеж, убеден е финансистът. – Доходността на компаниите, които произвеждат, ще започне да се повишава с оглед на това, че глобалните тенденции са такива и икономиката започва да се възстановява."

Райков прогнозира, че ще мине поне още една година, "преди да видим корекция на пазара в САЩ, но на пазара на облигации можем да видим по-сериозна корекция, ако не бъде преизбрана Джанет Йелън начело на Фед".

Финансистът посочи, че при забавяне на процеса на вдигане на лихвите ще има корекция и това е може би по-големият страх на пазарните участници.

Той смята, че 2017 година е достигнала почти балансиране на пазара на петрол.

По думите му вече няма такова свръхпредлагане и резервите на петрол са намалели почти двойно.

Райков прогнозира, че цената на петрола ще достигне 62 долара за барел до края на годината.

Финансистът коментира и темата за криптовалутите. "Технологията, която поддържа биткойн, заслужава доверие", е неговото мнение. Според Райков еуфорията около биткойна отразява доверието именно в блокчейн технологията, а не в "новата глобална валута или в заличаването на централните банки".

Как влияят на петролните пазари фактори като ураганите, Ирак и отлагането на листването на Arаmco? Откъде може да дойде ново голямо търсене на петрол? Коя ще бъде петролната държава, която би се възползвала най-много от такова повишено търсене? Какво можем да очакваме от китайската икономика и в каква посока ще се развива тя след решенията на конгреса на китайската партия? Как казусът Каталуния втвърди позицията на преговарящите от Брюксел относно Brexit? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още