IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданска война в Ирак няма да има, смята експерт

Според иракския преподавател Джалал Мъстафа причината е сделка между Демократическата партията и правителството в Багдад

17:54 | 19.10.17 г.
Гражданска война в Ирак няма да има, смята експерт

След като провинция Киркук бе взета под контрол от иракската армия, кюрдите се почувстваха много засегнати, тъй като именно те освободиха областта от ИДИЛ с цената на хиляди жертви. Багдад поиска кюрдите да се изтеглят от там, проблемът настъпи, когато те отказаха.

Това коментира преподавателят в университета в Сулеймания д-р Джалал Хасан Мъстафа в живо включване от Иракски Кюрдистан по Bloomberg TV Bulgaria.

„Кюрдските сили са разделени на две – управляващата партия на Барзани и Демократическата партия. От другата страна са пешмергите, които не са контролирани от никоя партия“, добави Мъстафа.

Части от Киркук бяха под контрола на Демократическата партия на Кюрдистан. Нейните лидери обаче знаеха колко е мощна иракската армия, подкрепена от САЩ и части от Иран. Киркук бе предаден доброволно, сблъсъци имаше единствено с пешемргите, които дадоха 30 жертви, разказа той.

По думите на събеседника в предаването на Киркук обаче гражданска война между войските на официален Багдад и кюрдите няма да има.

Гражданска война няма да има, защото налице е сделка между Демократическата партията и правителството в Багдад, заяви той.

От партията на Барзани също са напът да приемат споразумението. По този начин Киркук се връща под контрола на централното правителство, както е по конституция и както бе преди 2014, когато бе превзет от ИДИЛ, смята Мъстафа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още