IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жива тъкан от принтера

Българският стартъп Printivo се посвещава на намирането на решения за нарастващия хуманитарен проблем с недостига на органи за трансплантации

13:03 | 16.07.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Printivo</p>

Снимка: Printivo

Тази иначе доста вдъхновяваща история започва донякъде прозаично. През хладния и мрачен март на 2016 г. двама добри приятели и студенти по медицина – Ваньо Везиров и Спас Керимов, който вече е завършил висшето си медицинско образование, сядат на една пейка пред НДК в София. Изведнъж Везиров изказва на глас нещо, което е обмислял дълго време - предлага двамата да създадат компания за био принтиране. По онова време, когато тази сфера преживява бум в чужбина, и двамата нямат сериозни познания по темата, а са по-скоро научни ентусиасти и визионери, които искат да променят бъдещето – без точна формула и идея точно как да стане това.

И така – месец по-късно, на 7 април 2016 г., датата, на която се празнува Денят на медицинския работник, се ражда стартъпът Printivo.

Защо обаче двамата младежи се насочват именно към биотехнологиите? Както се случва често в стартъпите, всичко се върти около контекста, в който основателите се намират към дадения момент. И двамата следват медицина, основатели са на вече съществуваща неправителствена организация, която се занимава с медицински изследвания, успешно са се справили със създаването на първия биомедицински конгрес в София.

Разбира се, двамата младежи се сблъскват с трудности още в самото начало.

"Като студенти по медицина нямахме никакво бизнес образование и започнахме да се занимаваме с непосилната за нас задача да създадем бизнес план на цялото това нещо", разказва Кермимов пред UpDate на Bloomberg TV Bulgaria. "Можете да си представите колко неуспешен беше той на фона на факта, че го пишат студенти по медицина", усмихва се младият предприемач. Това не е единственото предзвикателство. Така например ентусиастите са и оптимисти, убедени, че ще могат да принтират органи едва три години по-късно. Това, както се оказва малко по-късно, се оказва заблуда. "Нямахме понятие как работи такава технология и колко време ще ни отнеме тя...". 

Първоначалната идея при стартирането на "Принтиво" да създава предимно кожни тъкани и да ги предлага на фармацевтични и козметични компании, които имат нужда да тестват своите лекарства и препарати, чернодробна тъкан и др. След това искат да комерсиализират само своя биопринтер, след това – само биомастилото, с което да се отпечатва кожа и други органи.

Слоганът на компанията "Ние печатаме живот" е квинтесенцията на основната ѝ цел - да произвежда и проектира естествени човешки тъкани и органи. Вдъхновението на предприемачите се корени и в огромната спешна необходимост от намиране на решения за нарастващия хуманитарен проблем с недостига на органи за трансплантации. Стотици хора умират всеки ден, всяка минута, само защото не получават възможност за трансплантация на органи. Този животворителен акт трябва да е достъпен за всеки човек, вярват от Printivo. И поемат по този труден, несигурен и доста дълъг път, за да отговорят на техните нужди.

Вижте репортажа във видеото! 

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 5 години
този Бог, който даде инструкции в зората на човешката цивилизация да бъдат убивани с камъни хо*ос****алис*ите.----така кажи, че си станал някакъв религиозен фанатик, да не се мъча да обяснявам ... за хора като вас, такива технологии не са възможни :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 5 години
абсолютни глупости, науката Е създала жива клетка и не всички белтъци и молекули са изследвани, камо ли изучени :):) по добре да замълчиш, стига си демонстрирал неинформираност по всякви теми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 5 години
суровината основно са аминокиселини, те могат да се синтезират от доста време .. и самото принтване (според това дето съм чел, щото все още си е експериментално) ще си отнеме време, никой не е казал че ще е за секуни... и все пак да повторя все още е в експериментална фаза, може и да не е възможно изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
bgMan
преди 5 години
И както е писал Мави отдавна се създават всякакви изкуствени бионещица но няма начин те да бъдат живи защото наистина живота произхожда единствено от Бог. Същият този Бог, който даде инструкции в зората на човешката цивилизация да бъдат убивани с камъни хо*ос****алис*ите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Не отговаряш на основния въпрос откъде идва суровината за принтване?Не вярвам на глупостите че щели да ми принтват кожа от изкуствени полимери отговаряща на моето ДНК. Няма как да стане.Досега най-съществения пробив в тази област е отглеждането на необходими резервни части от мои лични стволови клетки но това изисква доста време. Не е като да принтваш за няколко минути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 5 години
Науката все още не е създала жива клетка. Няма тайни за молекулния състав на елементите, които я изграждат, изучени са всички белтъци, липиди, аминокиселини, могат да бъдат създадени като копие, но клетките не "оживяват". За сега най-напредналата наука може да клонира, модифицира, да имплантира модифициран геном, но не може да създаде живот ... Ако пишлеметата открият как с "мастило" да принтират жива кожа с конкретен геном, без да използват истински живи клетки, а не синтетичен заместител или казано иначе - високотехнологична протеза, ще могат да си печатат и цели хора - вече ще е въпрос само на технология...За сега и за ужасТ на сички мераклии-технократи, само Бог може да вдъхва живот... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 5 години
чакай малко, това не е като бат Мави да печата кашони и етикети и всички да са еднакви... прави ти се ДНК профил и се печате тъкан като за теб само... и така няма да бъде отхвърлена, ако разбира се технологията сработи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Интересно е откъде ще дойдат суровините за този вид печат защото досега човешкото тяло не е проявило достатъчна поносимост нито към изкуствените нито към животинските тъкани.Подобни нововъведения да не увеличат безследно изчезналите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Хайде, искам да мога да си разпечатвам пържоли у дома!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още