IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай призова банките да насърчават кредитирането за селскостопанския сектор

Към края на 2014 г. общата сума на кредитните експозиции към сектора възлиза на 3,8 трлн. долара

18:06 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай призова банките да насърчават кредитирането за селскостопанския сектор

Централната банка на Китай призова търговските банки да стимулират кредитирането за селскостопанския сектор. Това е поредният ход на Пекин, насочен към насърчаването на уязвимия сектор, но и като цяло – на втората по големина икономика в света, пише Ройтерс.

Банковата индустрия трябва да „насърчава достъпа до финансиране на селскостопанския сектор при приемливи разходи“, гласи становището на централната банка.

Политиците се затрудняват да пренасочват банковите кредити към зажаднелия за финансиране селскостопански сектор, който дава работа на 1,4 млрд. души и произвежда близо 9% от брутния вътрешен продукт на Китай въпреки незадоволителната производителност на труда.

По данни на централната банка към края на 2014 г. общата сума на кредитните експозиции към сектора възлиза на 23,6 трлн. юана (3,8 трлн. долара). Това е 28,1% от общия размер на банковите кредити. Миналата година кредитирането в селското стопанство се покачи с 13%. Това е с 0,7 процентни пункта повече спрямо общия ръст на заемите в банковия сектор.

Кредитите за сектора, отпускани от малките и средни банки, измежду които попадат и регионални търговски банки и такива, опериращи само в селските райони, нараснаха с 26% през 2014 г. Същевременно раздадените от по-големите банки заеми за сектора се повишиха с 11,5%.

Кредитирането за сектора на земеделието расте с 21,7% средногодишно в периода от 2007 г. до 2014 г. С това се помага на зърнената реколта и насърчава повишаването на доходите в селските райони.

Централната банка на Китай понижава лихвените проценти и размера на задължителните минимални резерви, включително и по-големи редукции за регионалните банки, с цел стимулиране на икономиката.

Още за икономиката на Китай можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още