IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсва анализ за ефекта от еднодневните договори върху осигурителната система

Зад подадените заявления стоят много по-малко хора, каза Чавдар Христов от КНСБ

10:43 | 03.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Трудно е да се прецени ефектът от еднодневните трудови договори. Има данни за използването на тези договори по региони, по отрасли, но не и данни за ефекта в осигурителната система. Това каза Чавдар Христов от КНСБ в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria в коментар за еднодневните трудови договори, година след като те се прилагат.

По думите му липсва същественият анализ - какви суми от осигурителни вноски са постъпили, каква е разликата в сравнение с минали години, когато този труд не е бил обхващан от трудови договори.

Христов цитира данните на Инспекцията по труда, според които малко над 1000 са земеделските стопани, които са се възползвали от еднодневните договори, 72 хил. заявления за еднодневни трудови договори са били одобрени, но не е ясно колко работници стоят зад тях. 

Някои работници не искат да се обвързват дори с еднодневни трудови договори, за да не плащат никакви данъци“, каза Христов.

Той коментира, че от полза за обществото е да се търсят начини да се изсветлява този вид труд. Но уточни, че промяната в закона е направена бързо и е порок от гледна точка на това как се правят норми.

Хубаво би било да се предостави по-обширен анализ колко работници стоят зад тези заявления, защото зад тях стоят много по-малко хора от подадените заявления. Всеки ден работник се появява с много заявления на дневна работа“, посочи Христов.

Още от разговора може да гледате в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още