IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наблюдава ли се преструктуриране на българската икономика?

През последните години износът на продукти с висока добавена стойност расте, твърди финансистът Юлиан Войнов

11:00 | 04.10.17 г. 3
Наблюдава ли се преструктуриране на българската икономика?

При много ниските нива на иновации и на инвестиции в иновации в България няма как да очакваме бизнесът да произвежда продукти с висока добавена стойност. Но въпреки това през последните години износът на такива продукти расте. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Юлиан Войнов.

„Трябва да се направи сериозна разбивка на въпроса защо този износ расте. Една от причините е сериозното увеличение на производството във военно-промишления комплекс. Там ръстът на експорта е наистина сериозен, като дори надминава нивата от 1 млрд. лева", добави той. 

Според Войнов последните данни на статистиката показват, че по отношение на износа Бъгария постига много сериозни резултати, като надминава очакванията, заложени в основните правителствени документи.

„В момента България набляга върху износа на продукти с висока добавена стойност за сметка на такива с ниска добавена стойност, като нефтопродукти, минерали, масла, полезни изкопаеми. Ако този тренд продължи, то тогава ще можем да говорим за едни сериозно структурно преобразуване на българската икономиката", коментира още гостът.

Вижте още във видеото.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Не само - включително съфорумеца Бат Пешо обясняваше как всички трябва да се изхранваме с гледане на домати докато си пращаше децата по чужбина. Въобще до скоро половината форум бе убеден, че повече от село и сервитьорки не ни трябва. Властта е само отражение на масовата тъпотия на нацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 6 години
хммм ... то доскоро бащицата говореше за преквалификация в овчари и козари, щото много се търсело... като цяло всичко се случва напук на правителството и общинските власти. а дано се научим да ги подменяме и тях с кадърни хора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
doba
преди 6 години
А преди време 'сините' ни обясняваха, как ще се изхранваме само с туризъм и селско стопанство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още