IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко държавни регулации, повече инвестиции

България има много да наваксва откъм инвестициите в оборудване, ноу-хау, както и в човешки капитал, смята Никола Филипов

11:10 | 05.05.16 г. 5
По-малко държавни регулации, повече инвестиции

Колкото по-малко са държавните регулации, толкова повече възможности се създават за бизнеса да развива своите кадри и да създава заетост. Това коментира финансистът от ЕКИП Никола Филипов в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

През последните години държавата се меси силно в частния сектор, а това генерира несигурност сред инвеститорите, смята той. Един от примерите е увеличаването на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход, което създава много негативи за пазара на труда и намалява възвръщаемостта на всяка една инвестиция.

"България има много да наваксва от гледна точка на инвестициите в машини, оборудване и ноу-хау, както и в човешки капитал", допълни той, посочвайки, че липсата на качествени и образовани хора у нас не е мит.

Експертът коментира, че дори в условията на икономическа несигурност бизнесът у нас продължава да прави инвестиции и основен фактор за това са еврофондовете.

Той обаче отчете като негативна тенденция инвестиционната активност в страната да е зависима от европейските фондове. „Със сигурност трябва да се отърсим от тази тенденция“, коментира Филипов.

Във връзка с пролетната макроикономическа прогноза на Европейската комисия Филипов заяви, че не вярва потреблението да достигне такива нива, че да е генератор на растежа у нас.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 7 години
Аз пък имам чувството, някои хора имат проблем с това да разберат, че социалисти, комунисти, консерватори, всички тези са до 7 часа (примерно казано) на изборния ден. На следващия всичко тръгва по друг коловоз. Модерната пазарна икономика отдавна не е онзи хаос на 19-и и началото на 20-и век. Самият факт, че в богатите страни регулациите на държавата са значителни, да говориш, че от такива няма нужда или че пречели на прословутия растеж, е несериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
vstoykov
преди 7 години
Понякога имам чувството, че в този сайт коментират повече социалисти, отколкото привърженици на пазарната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
офф ало костюмирания шнорхел отивай и си лягай, стига си изнасял разни неолиберастии и педерастии по неолиберастната пропагандна телевизия ..... На гол тумбак чифте пищови поредния к.ретен който бил на почивка в Америката и вече "знаел, смятал, препоръчвал и философства" .... Крайния резултат от неолиберастията е 5 човека имат пари останалото скрап, бедни спат и се бодат под мостовете ..... нещастници ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
Поне да говореха свързано, подобни създания на природата, но и това не правят като хората. Значи...държавата била виновна, защото се месела в икономиката. Добре! Хубаво! Ама после, същият този, признава, че инвестициите на т.нар. бизнес, били свързани с еврофондовете. Че те какво са? Не са ли държавна намеса? Смешници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Vesko94
преди 7 години
Поредният платен отвън либерал-разбирач!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още