IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите с все по-голям интерес към имотите в чужбина

Най-желаната дестинация е Гърция, като се засилва интереса към луксозния сегмент от пазара

11:02 | 16.05.15 г. 1
Българите с все по-голям интерес към имотите в чужбина

Българите проявяват все по-голям интерес към пазара на имоти в чужбина, коментира в интервю за телевизия Bulgaria on Air Никола Стоянов, управляващ съдружник на агенция Лукс Имоти.

Основно се търсят имоти за собствено ползване в Гърция, обясни Стоянов. Не липсва интерес и към имоти за инвестиция, но в този случай клиентите са по-малко и се насочват към Западна Европа.

По думите на Стоянов покупките на имоти от българи в Гърция никога не са спирали дори и през кризисния период за пазара. От средата на миналата година и началото на тази интересът към покупките в северната част на южната ни съседка се е увеличил многократно.

“Интересно е да се отбележи, че тази година имаме засилен ръст на имоти в Гърция на над психологическата граница от 1 млн. евро. Има все повече запитвания от хора, които наистина търсят в най-високия сегмент на пазара в Гърция”, посочи Стоянов.

Масовите сделки с имоти в Гърция са в сегмента 150 – 200 хил. евро, отчита той. При луксозните имоти бюджетите са от 400 хил. евро нагоре.

В Гърция обаче има и доста бюджетни предложения. В рамките на 30 хил. до 50 хил. евро клиент може да си купи апартамент на пешеходно разстояние от морето.

Стоянов посочва, че през последните месеци, на фона на възстановяването на рублата на валутния пазар, се завръщат и руските купувачи на ваканционни имоти в България. Руският клиент обаче е концентриран в нискобюджетния сегмент от пазара. Затова и компанията е съсредоточила усилията си в посока намирането на повече чуждестранни купувачи от Западна Европа и в частност – Великобритания.

“Все повече чуждестранни компании се насочват към България с интерес да откриват свои представителства, производства, предислоцират бизнеса си тук дори, кол центрове - всичко това води много нови клиенти чужденци, които или наемат или купуват жилища или бизнес имоти на градските пазари в София и Пловдив”, посочи Стоянов.

Цялото интервю с Никола Стоянов вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Имало запитвания ха-ха!Пазара се движи от сделки, не от запитвания.А българина се чувства несигурен в България - и се изнася ... много ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още