IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чирпанлиев: Бежанците и мигрантите може да се различават още на границата

Изключено е българската граница да се затвори по какъвто и да е повод, заяви бившият председател на Държавната агенция за бежанците

13:13 | 04.02.16 г.
Чирпанлиев: Бежанците и мигрантите може да се различават още на границата

Трябва да се наемат преводачи, които да диференцират бежанците и мигрантите още на границата. Това предложи бившият председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него има начин те да се различат и то е именно чрез преводачите, които още на границата може да посочат кои са икономическите мигранти и бежанците, които идват от зоните с военни действия. Със сигурност има бежанци от Сирия, които идват от зони, в които няма военни действия, каза Чирпанлиев. И поясни, че основно идват от Сирия, Афганистан и Ирак.

Чирпанлиев обясни, че на границата на България по време на първите срещи, които се осъществяват с бежанците, има преводачи, които са местни, сирийци, които долавят нюансите в наречията.

„Тези преводачи могат веднага да установят кой е бежанец и кой е икономически мигрант“, категоричен е той.

С поканата да работят преводачи, владеещи всякакви наречия, можем да ги диференцираме и да ги връщаме, преди да подадат молба за закрила, защото ако го направят, процедурата е много дълга, свързана с обжалване на решенията на съда, а в същото време с години да пребивават у нас, от което ние нямаме интерес, посочи Чирпанлиев.

По думите му само 13% от мигрантите са жени, 27% - са децата, което означава, че свободни мъже идват с деца, тъй като 60% от дошлите у нас са мъже.

Изключено е българската граница да се затвори по какъвто и да е повод, добави Чирпанлиев. Той направи коментара по повод изказването на министър-председателя Бойко Борисов по време на срещата му с унгарския премиер Виктор Орбан да се затворят границите, докато не се устроят приетите бежанци.

Темата за бежанската вълна следете тук

Още новини и интервюта гледайте в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още