IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дора Янкова: Промените за безлихвени заеми за общините няма да минат

Няма ясни регламенти при какви условия държавата може да подпомага закъсали общини, твърдят от Националното сдружение на общините

16:52 | 05.02.16 г.
Дора Янкова: Промените за безлихвени заеми за общините няма да минат

Общините ще бъдат готови с позиция по проекта за промени на Закона за публичните финанси в края на февруари - началото на март. Това коментира депутатът от "БСП лява България" Дора Янкова в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите й проектът не се одобрява от общините.

Според Янкова промените на финансовия министър Владислав Горанов „няма да минат“.

След 2009 г. финансовата криза силно се отрази върху публичните финанси на общините и огромна част от тях генерират дефицит - те са в структурен дефицит, посочи Янкова. Тя посочи, че структурни дефицити означават, че общината няма достатъчна приходна част, а трябва да разходи повече, за да гарантира публичните услуги. "Наредбата за структурния дефицит не е нищо ново. Общините заявяват, че са в структурен дефицит, а не, че са направили задължение“, коментира Янкова. 

Депутатът обясни новата ситуация така: „Преди наредбата казваше, че Министерство на финансите ще подпомогне и ще регулира и ние правихме предложение за оздравителен план. Той се приемаше от Общинския съвет и периодично се отчиташе от Министерство на финансите. Сега е по-иначе. Сега ще се даде безлихвен кредит и ще влязат някакви хора да се месят в местната власт. Това е грубо нарушение. Тази власт е по закона за местното самоуправление и произтича от народа и се контролира от Общинските съвети".

Според заместник-изпълнителния директор по финансовата част на Националното сдружение на общините Емил Савов всякакви подобни механизми лекуват повече симптомите на проблема, а не истинският проблем, който създават структурните дисбаланси на ниво община.

„Няма ясни регламенти какво трябва да стане и при какви условия държавата може да подпомага, което е доста плашещо“, посочи Савов. Той се притеснява от това, че "навсякъде общините са длъжни да го разгледат в Общинския съвет, да приемат оздравителен план и оттам нататък ангажиментът на държавата са изписани с думичката "може". "Може финансовият министър да помогне, може и МС да помогне."

„Няма ги ясните регламенти в крайна сметка в какво се изразява тази помощ - в масовия случай за предоставянето на безлихвен кредит и се замества един дълг към доставчици и към изпълнители на строително-монтажни дейности например, с друг дълг към държавата. Вярно другият е безлихвен, но пак е дълг. Дотук е решена само една ликвидна криза, която е само променена във времето без да решава проблема", добави Савов.

Още интервюта и коментари вижте в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още