IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Богданов: Компенсирахме по-скъпия долар с по-евтин петрол

Износителите ще извлекат ползи от поскъпването на долара, а част от вноса на електроника и на енергоносители ще се оскъпи, коментира икономистът

17:58 | 21.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Лъчезар Богданов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лъчезар Богданов. Снимка: Ройтерс

Компенсирахме по-скъпия долар с по-евтин петрол и разходите за енергоносители се понижиха въпреки поскъпването на долара спрямо лева. Това коментира икономистът Лъчезар Богданов в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ по ТВ Bulgaria On Air по темата за влиянието на по-скъпия долар върху икономиката на България.

Според него износителите трябва да се възползват от поскъпването на долара, а вносът не само на енергийни суровини, но и на електроника, ще се оскъпи.

„Съотношението долар-евро, и оттам долар-лев, се променя в много широк диапазон в последните 15-16 г. Така и българската, и европейската икономика са адаптирани към този феномен. Преживявали сме и много скъп, и много евтин долар. Разликата между най-скъпия и най-евтиния е повече от два пъти“, започна коментара си управляващият съдружник в Industry Watch.

„Сега виждаме, че българската икономика в много, много, голяма степен търгува, прави бизнес и е обвързана с евро-базирани икономики“, каза той и добави, че единствено трябва да обърнем по-голямо внимание на вноса на енергийни суровини от Русия, който се ценообразува в долари.

От гледна точка на финансовата система кредитите и депозитите на българските фирми и домакинства са почти изцяло в левове и евро, посочи Богданов. Той коментира и влиянието на по-скъпия долар върху енергийните източници като петрол и газ и отражението им върху икономиката.

„Това, което хората често пропускат да видят е, че когато суровините поевтиняват доларът се повишава като глобална валута, и обратно. Динамиката при цената на петрола бе измерение на силата на долара, както преди години бе на слабостта на долара“, заяви икономистът.

„Ние компенсирахме по-скъпия долар с по-евтин петрол и разходите за енергоносители леко спаднаха, въпреки поскъпването на долара спрямо лева“, добави той по отношение на българската икономика.

Богданов посочи, че износителите ще извлекат ползи от поскъпването на долара, а част от вноса на електроника и на енергоносители ще се оскъпи.

„При всички случаи износителите за Азия ще се облагодетелстват от тази тенденция. Вероятно и за американския пазар, въпреки че делът му във външната търговия на България е малък“, каза Богданов.

„Това, което трябва да имаме предвид все повече, когато говорим за преработващата индустрия, е, че голяма част от новите успешни български компании са част от огромни международни, сложни вериги на добавена стойност“, каза икономистът и добави, че по този начин косвено се увеличава търсенето на подобни продукти и компоненти, произвеждани от компании, опериращи в България.

Лъчезар Богданов описа като „относително позитивно“ влиянието на по-скъпия долар върху приходите в държавния бюджет, тъй като България повече внася стоки, деноминирани в долари, отколкото изнася.

„По-скъпият долар по-скоро ще намали загубата за бюджета, а не че ще донесе толкова ползи“, каза той и подчерта, че негативният ефект идва от по-ниската цена на петрола, по-евтините горива и по-ниския данък добавена стойност върху енергоизточниците.

„В момента сме в ситуация на глобална валутна война“, обобщи Богданов актуалните движения на валутните пазари. „В последните години валутните курсове се влияят все по-малко от относителната сила на икономиките и в по-голяма степен – от решенията на централните банки.“

Целия разговор с Лъчезар Богданов можете да видите във видеоматериала

Записи от предходни издания на „Invest/Or“ можете да гледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mike_toreno
преди 8 години
Жалко за тези, които трябва да пазарят от чужбина! Доста ми се объркаха плановете - направо се сринаха. Сега банките ще се радват на клиенти! Аз трябва да си продължавам със задачите, а очеВАДно долара скоро няма да поевтинее. А колкото до изгодата от евтиния пертрол..... Де да беше така както вдигат цените, дори да имат още наличност от старото! (гориво, техника)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още