IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари заплашват с национален протест

Трябва да има яснота откъде ще дойдат 150 млн. лева за покриване дефицита на здравната каса, каза д-р Юлиян Йорданов от БЛС

11:29 | 02.11.13 г. 17
Лекари заплашват с национален протест

Ако до 7 ноември нямаме ясен отговор откъде ще се набавят 150 млн. лева, които да покрият дефицита на здравната каса, на 8 ноември ще проведем национален съвет, за да обсъдим какви ще формите на протест, които ще предприемем. Това каза в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиян Йорданов.

„Това че ще бъде надхвърлен бюджтеният дефицит на държавата от 2% е проблем на управляващите, а не на лекарите“, каза той.

Йорданов обясни, че думите на здравния министър Таня Андреева, която каза, че никой от медиците няма остане без заплата, не са успокояващи.

„Ние не сме за протестите сами по себе си, искаме да си лекуваме пациентите, но ако не получим отговор откъде ще се набави необходимото финансиране, ще има протести. Лекарите сме повече от армията в тази държава“, каза той.

„Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) явно не е разчетен както трябва. Още в началото на годината лекарският съюз каза, че  бюджетът на здравната каса няма да издържи, защото има рязък скок в цените на лекарствата, особено за онкоболните. Това, което е надхвърлено като болнична помощ, е 60 млн. лева - в края на краищата не е толкова много“, коментира още той.

Йорданов сравни сегашната ситуация в здравеопазването с тази през 2010 г., когато също имаше недофинансиране на болничната помощ. По думите му обаче положението сега е много по-лошо.

„Основният въпрос е дали ще можем да лекуваме нашите пациенти. Работата ни е да лекуваме хората, а не да правим аритметики дали ще има пари за лечение и за заплати“, подчерта той.

„За месец септември са фактурирани 100% от извършените дейности, а впоследствие бяха издадени нови фактури, с които се изплащат 80% от дейностите. Не беше ясно кога ще бъдат изплатени останалите 20% и именно затова сезирахме главния прокурор Сотир Цацаров. Това само по себе си представлява документно престъпление“, припомни Йорданов.

Вижте подробности във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Къде са "контрапротестиращите" да защитят управляващите срещу протеста на лекарите? ха ха ха ...:D Или поне да заявят позицията си, така както когато най просташки оплюват усилията на съгражданите си да решават и ТЕХНИ проблеми!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Така е ! Прав си! Ще останем без кадри. То проблема не е само в здравната система а във всички системи, вкл. правосъдна и правораздавателна! НО..... проблема си остава, дори и да си плащаме! Процеса само ЩЕ се задълбочава ако не се предприемат драстични мерки! Боли когато имаш болен зъб и отидеш на зъболекар. Манипулацията е болезнена. Но ако не го направиш, болката ще е несравнимо по мъчителна и накрая може и да те умори ! Това докторите би трябвало да го знаят по добре! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аз и преди бях писал (преди изборите). Който и да дойде на власт, ако ще и най-моралния експерт, дето ще си дари заплатата и имотите на бедните, няма да може да оправи батака, който предстои. Еми ей го на - почнаха да го усещат това. А това правителство дори не е близо до определението "морално".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ми страхо, поставени сме на колене братле. И не само ще плащаме ми и рушвети материални ще даваме. Веднага казвам защо. До 10 години няма да има и кьорав лекар, а тези с по едно око ще има само в Софето. Със кони спорите, на кого е задължението да разобличи мошенниците в гилдията. Могат да го направят, прокуратурата или министерстовото на здравеопазването или те помежду си да правят хайки и да се ловят един други. Не е спора кой да го направи. Онази докторица в министерстовто, нали затова я взехме! Щото е ДОКТОР! И тя ако не ги знае тез неща кой? За мен това правителство е некомпетентно и поставя поредните чадъри. Крайния резултат обаче, ако не се вземат спешни мерки (буквално утре е късно), че скоро ще останем без лекари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Единствения начин за справяне с подобни ПРЕСТЪПНИ организации /които по един или друг начин си купуват правосъдие/ е като им пресушиш източника на финансиране! ;) Да ..ще боли! Но не може да се очаква че този който те граби доброволно и без да се опита да те нарани по някакъв начин, ще спре да те граби или ще ти върне заграбеното! ;) Ако правителството, което и да е то им даде от НАШИТЕ пари без да изиска осъществени реформи то значи и то е част от схемата! ;) ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
..или предлагаш да плащаме безропотно до безкрай !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Така е ! Или поне да приемем че е така! Сега кажи ми ти знаеш ли, дори и да си да речем JP, колко струва един скенер да речем? А знаеш ли колко точно човекочаса труд е една произволна операция по човешкото тяло? Кой според теб знае? Не е ли този който е компетентен човека, който би трябвало да изобличи крадеца? И да основния проблем идва от правосъдната и правораздавателна система! Сега ... помисли! Ако не получаваш помощ за справедливост в спора с някой от чиято услуга се нуждаеш какво би направил!? С какво би го принудил сам да спре с лъжите и кражбите? Не е ли добър начина, като просто спреш да му плащаш откраднатото? Това няма ли да принуди организацията в която има "гнили ябълки" сама да се прочисти? А ако приемем обратното и заплащаш всеки път по висока цена , кое би принудило тази организация да се прочисти? Все пак, бизнеса им със здравето на хората си върви, защо да разбутват схемите, след като винаги има насреща хора, които така или иначе ще си ПЛАТЯТ, колкото им поискат!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
kony
преди 10 години
Всичко което описваш трябва да се докаже от прокуратурата, да мине през съда и виновните да си понесат последствията. Но това не е проблем на лекарската гилдия! Тези хора които склюзват сделките са от шеф на МБАЛ нагоре и из МЗ и НЗОК - т.е.те са ПОЛИТИЧЕСКИ ИЗБРАНИ (ако не знаеш, с всяко правителство се сменят и шефовете на болници). И темата за корупцията не е големия проблем на здравеопазването (каквато е в цялата ни държава - такава е и тук - намесена е цялата ни съдебна с-*** и няма как да се реши само в един сектор) - проблема на лекарите и пациентите е РЕФОРМАТА - как и какво точно да се направи за да получаваме здравни услуги на европейско ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
..И кажи ми Кони, ако все пак се съгласиш и му влезеш в положението какво би ти дало гаранция че няма да си поиска още!? ;) ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Как заставаш срещу някого когато просто искаш да ти се плати на 100% това което си изработил? Защо ти не пазаруваш или не си платиш само 80% от сметката за ток или пък от банковия кредит?"=====...И от кого се изисква да запълни дупката? Пак от пациента! =========Сега нека аз ти задам въпрос! Как би могъл да се съгласиш, ако си си платил 200% и повече за дадена услуга и изискат от теб още 100%, защото, видиш ли, жена му на тоя, на когото си платил за дадената услуга, му задигнала парите и си платила почивката и не му останали пари за да изпълни задължението си към теб и семейството ти ! Няма ли да му заявиш да си оправя сам семейните проблеми?????! С какви очи би изисквал този някой допълнително пари от твоето семейство!? НЕ Е ЛИ НАГЛО? ;) Помисли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още