IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската цена на петрола не крие драматичен риск за бюджета, смята експерт

Към момента няма данни да расте потреблението, обясни икономистът Георги Стоев

13:03 | 26.01.15 г. 6
Ниската цена на петрола не крие драматичен риск за бюджета, смята експерт

Няма да има драматичен риск за бюджета заради по-ниската цена на петрола, каза икономистът Георги Стоев от "Индъстри Уоч" пред телевизия Bulgaria on Air. Неговият коментар беше направен по повод изчисленията на депутата от БСП Георги Кадиев, според които по-евтиният петрол ще означава по-ниски приходи от ДДС и акцизи в държавния бюджет в размер от около 600 млн. лева.

Според Стоев обаче ниската цена на петрола и горивата ще се отрази и на разходите, които правителството прави, което ще бъде „някаква компенсация“.

„Към момента няма сериозни данни, които да потвърждават, че потреблението расте“, обясни обаче икономистът в отговор на тезата, че по-евтините горива ще стимулират вътрешното потребление, което също би повишило приходите в бюджета.

Експертът обясни, че в България ръстът на потреблението идва след инвестициите в нови работни места, защото хората първо трябва да почустват, че имат сигурни работни места. На тази база Стоев препоръча да не се „експериментира с пазара на труда“ в момента и да не се повишават данъци и осигуровки, което може да отблъсне инвестициите в различни сектори. 

Пълния коментар на Георги Стоев и неговите очаквания за 2015 година можете да видите във видеото. 

Още видеоматериали можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
1984
преди 9 години
Акцизът на дизела е 0.645лв.,на бензина е 0.71лв.,а ДДС на цена от 1.98 е 0.33лв.Ако годишно се продават 3 млрд.литра понижението на цената от 2.60 до 2.00лв.води до 300млн.по-малко ДДС от горива,но...тези 300 млн.ще бъдат изхарчени за други стоки и услуги и тъй като е те са със същите 20%ДДС,бюджета не губи,стига да не потънат в сивата икономика или спестени.Относно "новият" дълг,то той е 2.5млрд.-3% от БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
Miraka
преди 9 години
И още нещо - ДДСто не се ли дмята само върху добавената стойност, която си остава същата, въпреки промените в цената на суровината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Е..., явно повечето икономисти и специалисти по темата запознати със структурата на българския бюджет не мислят като теб и от 2-3 месеца алармират правителството. Да видим правителството има ли потенциал да види проблема преди да е станало късно и да трябват нови заеми към вече обявените такива за горе-долу 8 милиарда (само за 2015 година).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Miraka
преди 9 години
Намаление може да има само от ДДС. Акцизите са фиксирани на литър - мисля, че 1.40лв или нещо от сорта. ДДСто е доста по-малка част и според мен много лесно може да се компенсира от съвсем леко увеличаване на потреблението (повече литри -> повече акцизи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Става дума за друго.Бюджета на България още от 1989 година та до днес се гради основно върху постъпленията от мита, акциз и ДДС и то в най-голяма част от тези на горивата.При сериозно поевтиняване на горивата се налагат сериозни промени и в бюджета а след определени граници е необходимо ново и съвсем различно виждане за структуриране на годишния бюджет на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
lyusien
преди 9 години
Отново един велик икономист Ниските цени на петрола ще намалят приходите в бюджета но също така ще намалят разходите Държавата е един от наи големите потребители на енергия Със сигурност ще бъде увеличено и потреблението Ниските цени на бензина и нафтата ще оставят по вече пари в джоба на потребителите и те ще харчат По вече приходи и разходи в горива дрехи най вече храни и комунални услуги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още