IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е засилила доставките си с военно оборудване за Сирия

Според неофициална информация част от оръжията са идвали от България

14:27 | 18.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Русия е засилила доставките си с военно оборудване за Сирия

Русия е засилила доставките си с военно оборудване за Сирия, като част от оръжията са идвали от България, разкри Ройтерс.

Според информационната агенция доставките се осъществяват или директно от Русия, или чрез търговски схеми с доставчици от България, Румъния или Украйна. Става дума за бронирани машини, безпилотни самолети и бомби с прецизно насочване.

Източниците от международната оръжейна търговия твърдят, че в тези държави има изобилие от съветско въоръжение, а доставчиците не смеят да разочароват руснаците. От българското външно министерство съобщават, че междуведомствената комисия за оръжейна търговия не е издавала разрешителни за оръжейни сделки за Сирия.

Ако тези съобщения са верни, това със сигурност ще предизвика големи безпокойства за ролята, която играе Русия“, коментира американският държавен секретар Джон Кери.

Всичко това се случва в много деликатен момент, броени дни преди международната мирна конференция в Швейцария, посветена на Сирия. Бунтовническите отряди губят позиции, а западната подкрепа за тях става все по-сложна поради опасенията, че оръжие за тях може да попадне в ръцете на ислямисти. Сирия дори твърди, че някои държави, които иначе са против Асад, тайно обсъждат с Дамаск сътрудничество в сферата на сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още