IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пореден път полицаите осъдиха МВР

ВАС отмени наредбата за намаление на ставката за нощния им труд

11:05 | 18.10.17 г.
За пореден път полицаите осъдиха МВР

За пореден път полицаите осъдиха МВР.

"На 16 октомври петчленният състав на Висшия административен съд отмени окончателно наредбата, с което се възстанови едно наше право, за което от дълго време се борихме", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-председателят на управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерството на вътрешните работи (СФСМВР) Илия Кузманов. – Колегите ще могат да претендират за суми отпреди две години назад, които се изчисляват на стотици хиляди часове.“

Кузманов обясни, че става въпрос за наредбата за заплащане на времето на разположение, която от 35 стотинки нощен труд за час беше намалена на 25 стотинки със заповед на бившия министър Румяна Бъчварова.

Представителят на синдиката на работещите в структурите на Министерство на вътрешните работи допълни, че след публикуването на отменената наредба на ВАС в "Държавен вестник" полицаите ще могат да претендират за суми отпреди две години назад, които се изчисляват на стотици хиляди часове.

Въпреки това полицаите отново излизат на поредно протестно шествие на 22 октомври (неделя).

Според Кузманов „това, което ни сервира правителството в лицето на финансовия министър Владислав Горанов под формата на 55 млн. лева увеличение на заплатите, говори само за себе си“.

"От нашите изисквания са изпълнени едва 10-20%. Остават исканията за увеличение на заплатите с 15% от тази година, включително със стара дата, за промени в действащия закон за МВР и започване на стъпки по направата на нов такъв в рамките на една година", изброи за какво настояват полицаите Кузманов.

По думите му само въпросът с униформите е решен частично. Кузманов предупреди, че в следващите четири години те отново могат да се окажат проблем.

Той е на мнение, че ролята на СФСМВР е да се намесват в политики, които влияят върху социално-икономическите права на членовете на синдиката.

Защо министърът на МВР Валентин Радев смята, че полицаите се намесват в управлението? Какъв е планът за отстояване на исканията на полицаите? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още