IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

25 млн. лв. трябват за отчуждаване на имотите по северната тангента на София

Ако строителството не започне напролет, европарите ще бъдат пренасочени за други проекти, обясни министър Лиляна Павлова

14:51 | 25.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Регионалното министерство е готово да представи план какви средства са нужни за строителството на пътни проекти у нас. <em>Снимка: архив&nbsp;</em><em>Ройтерс</em></p>

Регионалното министерство е готово да представи план какви средства са нужни за строителството на пътни проекти у нас. Снимка: архив Ройтерс

Около 25 млн. лв. ще бъдат необходими за отчуждаване на имоти по протежението на Северната скоростна тангента на София. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на национална конференция за предизвикателствата при изпълнението на проекти, финансирани по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“.

В момента много хора са недоволни от предложените им обезщетения за отчуждаване на имоти за пътната отсечка. Делата са почти 500 и са насрочени за следващото лято, обясни Павлова пред БТА. Ако не се постигнат извънсъдебни споразумения по тях и не се платят отчужденията, няма да може да почне строителството и средствата за тангентата ще бъдат загубени, категорична бе тя.

Правителството ще направи опит до края на януари да бъдат проведени преговори и да се постигнат извънсъдебни споразумения. Целта е през пролетта да започне строителството на обекта и той да бъде завършен до края на ноември 2015 г. Това е и крайният срок, който е поставен, за да може да се използват средствата от настоящата оперативна програма „Регионално развитие“.

Ако обаче парите се загубят, ще трябва да се търсят заеми, за което възможностите в момента са ограничени, обясни Павлова. Според нея дори и да не се реализира Северната скоростна тангентата, има чакащи проекти, които могат да получат еврофинансиране.

Павлова бе категорична, че договорът за строителството на лот 4 на магистрала "Струма" не е прекратен. Очаква се в понеделник да е готов анализ на състоянието на обекта. Най-вероятно ще се опитаме да спасим проекта и той да бъде довършен до септември следващата година, заяви министърът.

МРРБ с анализ какви средства трябват за пътни и водни проекти

В момента МРРБ има готовност да представи анализ на необходимите заемни средства за изграждането на проекти в сферите на пътната и водната инфраструктура. Според Павлова заемите могат да се използват в няколко направления. По отношение на пътните проекти европейско финансиране ще се търси например за магистрала "Хемус" и групата от проекти, за които сме подали заявка към бъдещия инвестиционен фонд между ЕК и Европейската инвестиционна банка.

Предложените проекти за финансиране по тази схема са изграждането на четирилентов път от София до Видин, строителство на магистралата между София и Калотина, довършването на Софийското околовръстно шосе и пътя Велико Търново – Русе, обясни министърът. В случай, че за тези проекти не се осигурят средства от инвестиционния фонд, ще се търсят заеми за осъществяването им, обясни Павлова.

Аналогична е ситуацията и във водния сектор, където ще се търсят средства за финансиране на проекти за изграждане на инфраструктура за питейни води. В случай, че за някой проект няма достатъчно еврофинансиране, в дългосрочен план  ще се разчита на външно финансиране и на публично-частно партньорство, поясни министърът.

Според Павлова най-важното в момента е приемането на актуализацията на бюджета, за да може да бъде довършена финансово тази година, и да се направят всички неотложни плащания. Втори приоритет е подготовката на Бюджет 2015. Основен елемент от тази процедура ще е запазването на 3-процентния таван на дефицита през следващата година., отбеляза министърът.

Според нея това означава поемането на нови дългове да бъде сведено до минимум и фокусиране в довършването на изпълнението на тези проекти, за които има сключени вече заемни споразумения. Ако параметрите на бюджета спрямо планираните приходи и разходи, покажат тази възможност, разбира се, че ще трябва да се мисли за взимане на заеми, смята министър Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Дежавю! Бойко с каскета, на обекта (Струма) контролира лично и магистралата се изгражда под ласкавия му но строг поглед на стопанин. А кой избра изпълнителите дето се у**аха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Тая луда ли е? Това са 15 км магистрала до София, съоражения и тн. Щели да ги довършат от пролетта до ноември?!? МОЛЯ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още