IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50 жилищни сгради в София готови да започнат саниране по националната програма

За 95% от общинския сграден фонд вече са приложени частични мерки за енергийна ефективност

11:25 | 26.05.15 г. 2
50 жилищни сгради в София готови да започнат саниране по националната програма

50 жилищни сгради в София са готови да започнат дейностите по подобряване на енергийната ефективност по националната програма за саниране - те са сключили договори с Българската банка за развитие или със Столичната община, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на конференцията "Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност".

Допълнително са подадени 72 заявления за интерес към програмата, уточни още кметът.

Досега в столицата 30 жилищни сгради са приложили мерки за енергийна ефективност по различни програми. 110 са общинските сгради, приложили подобни мерки, като средствата за тази програма са отчасти от общинския бюджет, отчасти европейско финансиране.

Като цяло за 95% от общинския сграден фонд вече са приложени частични мерки за енергийна ефективност, отчете още Фандъкова.

Тя посочи, че част от сградите са училища и детски гради, а спестените средства от приложените мерки остават в самата институция - за учителите и децата. За пример кметът посочи пилотен проект, в който участват 9 училища - с мерки за енергийна ефективност и ВЕИ инсталации. Спестяванията са в рамките на 320 хил. лева годишно от по-малките разходи за енергия, но с 900 тона намаляват и емисиите въглероден диоксид годишно. По проекта се реализират и спестявания на 3,1 хил. мегаватчаса електроенергия годишно.

Проектите за обновяване на транспорта - новите трамваи и тролеи, са намалили разходите за енергия с 15%. С новите участъци на метрото то вече обхваща 30% от градския транспорт. От реализацията на проекта за столичното метро емисиите СО2 в града намаляват със 70 хил. тона годишно.

Допълнително с реализацията на проекта за завода за боклук общината ще може да произвежда 5,6 хил. мегаватчаса електроенергия годишно, посочи още кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 8 години
Банката предоставя на Сдружението чрез Кмета Целево финансиране...Чл. 4. Лихва.Банката начислява лихва в размер на цената на ресурса, осигурен за целта чрез издадена държавна гаранция, съгласно чл. 100 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г., завишена с 0.5 процентни пункта. Лихвата се начислява текущо, но е дължима на датата на погашение на главницата.Чл. 8. (1) Средствата по ползваното Целево финансиране се възстановяват чрез безвъзмездната финансова помощ, предоставена от Държавата на Сдружението за обновяване на Сградата по специална сметка на Банката .., и се отнасят служебно от Банката за погасяване на дължимите суми по настоящия Договор, за което Сдружението чрез Кмета на община .. дава своето безусловно и неотменимо съгласие с подписването на този Договор.Само няколко въпроса:1. Какво правим се окаже, че държавата няма пари да запълни сметките?2. Кой плаща тези 0.5% лихва?3. Какво правим ако ЕК каже, че това е държ. помощ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 8 години
супер дискриминация ... държавна помощ за частни имоти, а тези дето са без имот кво ? Интересно ми е дали тази програма може да се атакува в съда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още