IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Античният комплекс "Сердика" в центъра на София вече приема посетители

Откриването на обекта се забави с няколко години заради съдебни спорове, жалби и прекъсвания на реставрацията

14:19 | 20.04.16 г. 2
<p>
	Работата по Ларгото започна по времето на първото правителство на Бойко Борисов и беше спирана на няколко пъти. <em>Снимка: БТА</em></p>

Работата по Ларгото започна по времето на първото правителство на Бойко Борисов и беше спирана на няколко пъти. Снимка: БТА

След няколкогодишно забавяне и няколко прекъсвания на работата античният комплекс “Сердика” в центъра на София беше открит днес. Преди церемонията по откриването министърът на културата Вежди Рашидов разведе из новия музей на открито цялото правителство.

Проектът за музей на открито при столичното Ларго се забави с две години заради съдебни спорове и жалби срещу избора на изпълнител. През 2014 г. година се наложи Столичната община да спасява находките заради обилните валежи, докато се решат споровете за строителството. 

През миналата година Рашидов беше принуден временно да спре реставрационните дейности заради скандал с надграждането на останките.

В словото си на откриването министър Рашидов приветства всички присъстващи, включително критиците на проекта. Той припомни, че работата е започнала при първия му мандат като министър, но после е прекъсната за почти две години, съобщава БТА. 

"Във втория ни мандат завършването на античния комплекс "Сердика" беше една от първите задачи и успяхме. Сега в центъра на София имаме уникален музей на открито, какъвто няма в никоя европейска столица", посочи Вежди Рашидов. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова определи Ларгото като “дългоочакван и много изстрадан обект”. Тя отбеляза, че античният комплекс е сред петте най-значими културно-исторически обекта, финансирани с 53 млн. лева европейски средства.

Премиерът Бойко Борисов каза, че са преминати много перипетии до откриването на Ларгото. Той припомни, че още докато е бил столичен кмет, е променен проектът за метрото, за да се съхранят културно-историческите ценности. 

Видео от откриването гледайте тук

Вижте в галерията как изглежда античният комплекс “Сердика”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
makama
преди 7 години
Тази новина наистина ме зарадва.Последно видях как каботят и от вън като балон изглеждаше впечатляващо.Сега на дневен ред идват две теми :ЦУМ ! - да стане НИМ, че му приличаКолизеумът ! - как да се разчисти и обнови.за ЦУМ - Докато Гергов е член на ЦК на БКП, пардон ВПС на БСП това е невъзможно.... но търпи отлагане...какво обаче да правим с Колизеума !В колко града в света има колизеуми или амфитеатри.....Доста са, но това да има такъв в София - реставриран, смятам, че ще бъде голям плюс за туризма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още