IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР ще изкупува вземания на строителни фирми от общините

Целта е да се влее финансов ресурс в строителния сектор

13:36 | 02.07.15 г.
ББР ще изкупува вземания на строителни фирми от общините

Българската банка за развитие (ББР) стартира програма за изкупуване на вземанията на строителните фирми от общините по сключени договори за реализация на инвестиционни проекти по оперативни програми „Околна среда“, „Регионално развитие“, „Транспорт“, както и програми на ДФ „Земеделие“, съобщиха от банката.

Банката ще прилага 7% годишна сконтова лихва, а срокът за одобрение е до 14 дни след получаване на всички необходими документи във финансовата институция.

Целта на инициативата е да влее финансов ресурс в един от значимите сектори за развитието на българската икономика. Така ББР ще разплати на компаниите дължимите от общините суми в по-кратък срок. Това ще даде възможност за разплащане с подизпълнители, което мултиплицира ефекта и увеличава ликвидността в сектора. Програмата на ББР няма ограничение относно броя и размера на вземанията, които ще бъдат цедирани.

Сред необходимите документи, които ББР изисква, са договори за строителство, включително графици за изпълнение; издадени към общините фактури; сертификати, потвърдени от строителен надзор; актове за извършени дейности, приети от компетентен орган; сертификат за плащане и др. Пълният списък с необходими документи е публикуван в сайта на ББР.

През 2010 г. Българската банка за развитие реализира подобна програма за цедиране на вземания на държавата към бизнеса. Само в периода май-септември 2010 г. финансовата институция разплати близо 160 млн. лв. на българските компании по 720 договора за цесии.

Свързани компании:

Българска банка за развитие АД(BI6A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още