IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите купуват имоти в чужбина основно в Гърция

През последните години българите купуват имоти извън пределите на страната в добри мащаби, коментират брокери

12:50 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Българите купуват имоти в чужбина основно в Гърция

Българските купувачи на имоти се еманципираха доста през последните години и започнаха да купуват имоти извън пределите на България в добри мащаби, коментира управляващият съдружник на агенцията „Лукс Имоти“ Никола Стоянов.

По думите му традиционно Гърция е пазар номер едно за покупка на имоти от български купувачи.

Агенцията за луксозни имоти е участвала в имотното изложение във Великобритания „А Place in the Sun“ в средата на март и наблюденията й оттам сочат, че в Лондон кризата отдавна е отминала, цените се повишават, а доходностите в сектора са добри.

От компанията препоръчват на своите клиенти, които търсят добра доходност от инвестиции в имоти, два типа имоти в Обединеното кралство – апартаменти или къщи с 2, 3 или 4 спални в Лондон и неговите предградия, а също и студентските жилища в Ливърпул, Манчестър, Оксфорд, като тук влизат студиа или апартаменти в близост до университети. 

Цените за подобен вид жилища започват от 40 хил. паунда и могат да достигнат 60-70 хил. паунда, а доходността е около 10% годишно. Следва да се има предвид, че Великобритания е пазар с високо търсене и стратегия за излизане винаги има, при това с нарастване на капитала при продажбата, посочва Стоянов. 

Британските купувачи определено се завръщат в страни като Испания, Франция, до голяма степен и Португалия. В следващите години ще видим значително повече покупки на ваканционни имоти, очаква Стоянов.

Според него луксозни имоти във високия сегмент могат да се купят в Испания за поне 200 хил. евро, а във Франция – от 300-350 хил. евро. В по-ниския сегмент обаче цените в Испания започват от 60-70 хил. евро.

А Place in the Sun е най-популярното изложение във Великобритания за имоти в чужбина. То се състоя в Манчестър от 13 до 15 март и привлече над 5000 души. Най-голям интерес сред британците традиционно привличат имотите в Испания, Франция, Италия, Португалия и американския щат Флорида, сочат наблюденията на „Лукс имоти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още