IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Програмата за саниране ще промени държавата

В началото на април енергетиката ще е изправена пред големи предизвикателства, прогнозира председателят на парламентарната енергийна комисия

11:38 | 01.02.15 г. 10
Делян Добрев: Програмата за саниране ще промени държавата

Програмата за саниране ще се случи и тогава хората ще видят как се променя държавата ни, заяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев в ефира на Нова телевизия.

Относно коментара на депутата от БСП Мая Манолова, че програмата за саниране е схема за купуване на гласове, той заяви: „Толкова са отчаяни, че не могат да намерят аргументи против програмата за саниране, че говорят глупости”.

Добрев попита къде има по-голяма корупция – в грандоманските проекти за милиарди, или в проектите за саниране, където могат да участват стотици фирми и най-добрият ще спечели.

По думите му фирмите, които ще санират жилищата, ще се избират с открити процедури – с най-голямата и най-прозрачната по вид процедура. „Една фирма ще може да кандидатства по една позиция и така ще дадем възможност за максимална конкуренция между фирмите”, категоричен беше той.

Добрев коментира и възможността за увеличаване на санкциите при нарушения на електроразпределителните дружества.

„Санкцията, която може да наложи ДКЕВР на „Енерго-Про”, е между 20 хил. и 1 млн. лева. С промените в Закона за енергетиката смятаме да увеличим тази санкция 10 пъти, за да има превантивно действие”, каза той. По думите му увеличаването на санкциите няма да влезе в сметките за ток, защото те не са допустим разход.

Според него обаче това е краткосрочното решение. Дългосрочното е да се либерализира пазарът и всеки един абонат да може да смени доставчика на електроенергия. „Надяваме се това да стане до края на годината”, каза той.

Попитан при едно либерализиране на пазара има ли риск цените да тръгнат нагоре, Добрев отговори, че рискът е за бизнеса. „За домакинствата рискът е ограничен и вероятно няма да има никаква разлика”, допълни той.

Той заяви още, че в началото на април енергетиката ще е изправена пред големи предизвикателства, защото консумацията на електроенергия пада, а от друга страна ВЕИ-тата произвеждат много повече електроенергия и това ще окаже голям натиск върху НЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
За съжаление, вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 2
eng.Garin
преди 9 години
Програмата за "саниране" е най-обикновен сценарий за манипулиране на обществото и отделно за кражба на много пари. Важно е да се каже следното: Това , което Добрев нарича саниране е едно просто обличане с треторазрядна топлоизолация без изчисления (фиксирана дебелина за всички), една смяна на вътрешни ВиК инсталации, дограма и едно боядисване. Истинското саниране е пълна реконструкция на сградата, съгласно новите норми за проектиране и едва след това изброените козметични дейности. Тази реконструкция струва 50-75% от стойността на реалното саниране, но изисква опразване на сградата, което го прави много обществено нетърпимо. Затова ГЕРБ решиха все пак да вземат парите , но само със замазване на външни белези! Отделно ГЕРБ ползват фокуса със "санирането" за да избутат общественото мнение против определени енергийни производства, които не им плащат рушвети и комисионни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
крас
преди 9 години
НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ОСТАВАШ С ВПЕЧАТЛЕНИЕТО ЧЕ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПЛАЩА?!ПЪРВО ЩЕ ПЛАТЯТ ЧЛЕН КООПЕРАТОРИТЕ, КОИТО ГУБЯТ ЧАСТНАТА СИ СОБСТВЕНОСТ ВЛИЗАЙКИ В ТЕЗИ ЮРИДИЧЕСКИ ДРУЖЕСТВА РЕГИСТРИРАНИ ПО ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН !ТЕКЕЗЕСАРИТЕ дори не осъзнават , какви мероприятия им предстоят.Едва ли имат представа, че иде реч и за асансьори, за втори локален източник на енергия, където услужливо ще се намеси г-жа Бориславова с нейната "зелена банка", за покриви със специална изолация и други такива МНОГО СКЪПО СТРУВАЩИ МЕРОПРИЯТИЯ които член кооператорите трябва даплатят!След като бъдат изпълнини всичики РАЗПИСАНИ В ТЕХНИЧЕСКИЯ ПАСПОРТ ИЗИСКВАНИЯ ТКЗС-то може да кандитатства за средствата!Затова както казва г-жа Павлова заложено е СЪСТИЗАТЕЛНОТО НАЧАЛО!УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ Е ЗАЛОЖЕН ТАКЪВ КАПАН с безплатно сиренце , КОЙТО ЩЕ ПРЕВЪРНЕ СОБСТВЕНИЦИТЕ ОТ ЧАСТНИЦИ В ТЕКЕЗЕСАРИ, Изтрезняването ще дойде едва тогава, когато собствениците започнат да плащат наем обитавайки собствените с жилища!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
крас
преди 9 години
Само сиренето в капана за мишки е без пари.СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПАНЕЛКИ НЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ ВЛИЗАЙКИ В ТЕЗИ ЮРИДИЧЕСКИ СУБЕКТИ ГУБЯТ ПРАВАТА ВЪРХУ ЧАСТНАТА СИ СОБСТВЕНОСТ И СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ЕДИН ЧЛЕН КООПЕРАТОРИ НА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПО ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН ДРУЖЕСТВА!!!Тези ТКЗС-та са обречени на фалит защото мероприятията които са разписани в ТЕХНИЧЕСКИЯ ПАСПОРТ и в сартификата за енергийна ефективност са СКЪПО СТРУВАЩИ а държавата ще покрие само малка част от тях и то едва след като СЪЩИТЕ БЪДАТ ЗАВЪРШЕНИ ОКОНЧАТЕЛНО!!Съгласно чл. 38 ал.2 и 3 от ЗУЕС срещу собственици които не могат да изпълнят в срок плащанията към СПЕЦИАЛНАТА СМЕТКА на Общото събрание ЩЕ БЪДЕ ОТНЕТА СОБСТВЕНОСТТА!ВЛИЗАНЕТО В ТОВА ТКЗС МНОГО НАПОМНЯ НА ВРЕМЕНАТА СЛЕД 1945 КОГАТО С МОРКОВА И ТОЯГАТА БИВАШЕ ОТНЕМАНА СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ЗЕМЯТА!Сега това се прави със САМОСТОЯТЕЛНИТЕ обекти В СГРАДАТА !ДОБРЕ ДОШЛИ с частните си имоти в ТКЗС-то!ПЪРВО ВИЕ ЩЕ ПЛАТИТЕ , а после ние ще ви върнем част от платеното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Едва ли има по обществено значим проект за България от увеличаването на енергийната ефективност на икономиката!Единственият, но много съществен проблем на тази програма е, че не използва и частен ресурс с който да мултиплицира ефекта на обществените средства! С промяна на закона за етажната собственост, можеше да се въведе правило, че решенията взети с мнозинство от 51% или 2/3 са задължителни за всички собственици, като върху апартаментите на нежелаещите да плащат може да се сложи ипотека и така да се принудят да плащат. (В много европейски държави има подобна практика). Ако имаше такова правило държавното финансиране можеше да се намали на 50% например и да се санират двойно повече сгради от сега предвидените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 9 години
То си има закони според които обществен ресурс не може да се дава за необществени проекти . Много станаха заобикалянията на правилата . Трябва да се преразгледат основополагащи принципи и да се спре веднъж за винаги тая възможност , а не да търчим да спираме проектите 1 по един от тези по 1 милиард докато зад гърба ни стартира за 10 милиарда. Няма да ни стигнат силите да се надлъгваме . Има 1 решение - дълг 100% от БВП + МВФ + ЕЦБ по механизма на Гърция . Те до тогава ще са го разработили . Да изкупят каквото е останало , да ни ликвидират политическата система . Поне спокойствие да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
aldy
преди 9 години
Верваме, как да не верваме? Видяхме как Тиква и Фес промениха държавата, като бутнаха една голяма банка в Бантустан. Сега на ред е "безплатното" (сиренце) саниране. Само дето не става въпрос за европейски пари, защото Европейската програма предвиждаше 50 милиона и се провали безславно. Сега далаверата се разгръща на ниво ББР и общини. ББР ще дава кредити, но с какво обезпечение? Ами с имуществото на т.н сдружения на собственици, т.е. с техните жилища. И какво ще стане, ако кредитите не се обслужват от когото трябва? Или при лошо свършена работа се отказва финансиране? Ами обезпеченията се прибират от ББР. Наистина, след поредния обир, държавата пак няма да е същата. На ТИЯ да имаш доверие след всичките изпълнения, които направиха в последните 5-6 години, трябва да си не просто наивник, но и наивник с известни психични отклонения. От цялата далавера ще спечели тесен кръг от "наши" хора. Така е било и така ще бъде по тия земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
минус 2 коментара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още