IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докторската градина в София е най-желаният район на пазара на луксозни имоти

Цените в района от години са на стабилни високи нива от средно 2000 евро/кв.м, отчитат консултанти

11:34 | 27.04.16 г. 4
Докторската градина в София е най-желаният район на пазара на луксозни имоти

Районът на Докторската градина в София продължава да е най-търсен в най-високия сегмент от жилищния пазар, показват данни на консултантската компания Unique Estates.

Кварталът е начело по цени както в обичайния клас апартаменти от 90 до 120 кв.м, така и при ексклузивните с площ над 140 кв.м, допълват от компанията.

От агенцията очертават три тенденции на пазара на луксозни имоти в столицата – най-търсени са жилищата над 150 кв.м, цените от години са на стабилни високи нива от средно 2000 евро/кв.м, а жителите на квартала са най-честите купувачи на имоти.

Високите цени между 1 100 и 1 500 евро за кв.м за имотите с по-малка площ и от 1 500 до 2 800 евро за високия клас просторни жилища не плашат купувачите. Те са привлечени от това, че кварталът е в центъра на града, от неговата зеленина и уют, от сигурността заради разположените в близост посолства и от аристократичния дух на стара София, обясняват брокерите.

Другият тип инвеститори, активни на пазара в района, са тези, които са наясно, че той е сред най-елитните в София и жилищата там бързо намират своите наематели заради близостта до административното и културното сърце на държавата и до Софийския университет.

Търсенето на жилища в района е толкова голямо, че дори са правени опити да се убеждават съседи да продават заедно, за да може новият купувач да обедини площите и да ги реконструира, посочват от компанията.

При почти нулево предлагане в района в средата на март на пазара излезе жилищно-търговският комплекс „Сан Стефано Плаза“. Няколко сделки за жилища в коплекса вече са на финалната права.

Комплексът привлича три типа купувачи - хора, родени и израснали в района, живели в чужбина и завърнали се в страната с желание да се установят тук трайно; хора на мениджърски позиции и с висок стандарт на живот, които търсят най-подходящия апартамент с 2 или 3 спални за своето семейство; клиенти, които търсят жилища за инвестиция с 1 спалня или студио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
еее ти се оуя! :) Братле, Докторската наистина е много яко място, ама голяма част от хората там си мислят, че с фанали деда Господа за брадата. Тия избушеняци на по 60+ години, без асансьор с капещ покрив и смърдящо мазе че и за такива пари... е нема такива балъци.Преди няколко месеца се бях навил да вземам един. Офертата беше на 1700 на квадрат ама се отказах в края на краищата ( и то не толкова заради цената) Гледам че още се оферира. Просто не става бе брат, дърти, неподдържани сгради, мръсни, пълни със старци темерути... :(Иначе Сан Стефаното плаза е новичко и МОЖЕБИ бих си взел, ако се оферираше на цени от 1700 - 2000 НО на 5000 на квадрат.. ИЗВИНЯВАЙ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
pepince
преди 7 години
А така, това е добра новина, ами да го лъзгаме моя неследствен, който даде над 2 800 евро на м2 негов е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
melon
преди 7 години
Добре, че селския "юник" открехна публиката кой е най-луксозния район :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
На тия цени Сан Стефано плаза има ограничен брой купувачи. Най-вече защото са много малко големите балъци с много пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още