IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата още не е намерила финансиране за строителството на язовир "Нейковци"

В момента се работи по техническия проект на съоръжението край Трявна

11:02 | 17.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

След като проектът за язовир “Нейковци” край Трявна и гр. Плачковци отпадна от споразумението със Световната банка за общинската инфраструктура още през 2014 г. заради недостиг на средства, държавата още не е намерила вариант за финансиране за изграждането на съоръжението.

Това става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на въпрос на депутата от БСП Лява България Кирил Добрев. Текстовете на въпроса и отговора са публикувани на сайта на Народното събрание.

Дори и проектирането на язовира още не е напълно приключило, както се планираше, вижда се от отговора на регионалния министър.

Изграждането на язовира и пречиствателната станция към него е започнало през 1978 г., като е прекъсвано на няколко пъти. Последно строителството е спряно през 2001 г. заради липса на финансиране, припомня Лиляна Павлова.

През 2010 г. беше подписано заемно споразумение със Световната банка за развитие на общинска инфраструктура, в което беше включен и язовирът. Четири години по-късно обаче се оказа, че парите по това споразумение не стигат и проектът отпадна от договора.

Преди това обаче бяха проведени тръжните процедури за възлагане на обследването на извършеното строителство. На базата на това обследване е подготвен идеен проект за язовир “Нейковци”, който е приет на Технически експертен съвет.

През миналата година е започнало изготвянето на парцеларен план на трасетата на водопроводите, като в момента се подготвят устройствените планове на линейната инфраструктура, обяснява Павлова в отговора си.

В процес на изготвяне е и техническият проект за строителството на язовира.

Индикативната стойност на проекта с всички други обекти към него е 52,8 млн. лева, допълва Павлова в отговора си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Те за какви ли не глупости дадоха даже и повече милиони, но когато е за хората - няма пари, бе байчовото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още