IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един апартамент не достигна на панелен блок за безплатно саниране от държавата

Доста по-нова жилищна кооперация във видимо по-добро състояние ще получи 100-процентово финансиране

11:46 | 24.01.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Един апартамент не достигна на панелен блок за безплатно саниране от държавата

Панелен блок в град Гоце Делчев е получил отказ за финансиране на санирането му по програмата за енергийно обновяване на домовете въпреки спешната нужда от това, показа репортаж на Нова телевизия.

Блокът е 40-годишен, има много течове в общите части и между етажите, а мазилката пада.

Живеещите в блока са кандидатствали през миналия програмен период за саниране. Сградата е с три входа, но има само 36 апартамента. Това означава, че не му достига един апартамент, за да покрие изискванията за саниране по проекта "Енергийно обновяване на българските домове”. Поне така е обяснено на домакинствата там.

Същевременно доста по-нова жилищна кооперация във видимо по-добро състояние в столичния квартал „Лозенец” ще получи 100-процентово финансиране за саниране, се сравнява в репортажа на Нова телевизия.

От Министерството на регионалното развитие първоначално са обещали събеседник, който да даде информация по темата, но по-късно такъв не се е появил.

В репортажа се подчертава, че много граждани няма да кандидатстват, защото не вярват в справедливостта на програмата.

В края на 2014 г. правителството стартира нова национална програма за безвъзмездно саниране на панелните блокове. Предвижда се през тази година тя да обхване блоковете с по над 36 апартамента, а от догодина – и сградите до 36 апартамента, намиращи се в общини, които не попадат в обхвата на новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Финансирането се отпуска чрез Българската банка за развитие (ББР), на която й беше осигурена държавна гаранция в размер на 1 млрд. лева, за да търси заемен ресурс за изпълнението на програмата.

Според някои експерти 1 млрд. лв. ще стигнат за санирането на 5000 блока, според други – за 4000, а според Асоциацията за изолации в строителството – за едва около 200.

В България има над 70 хил. сгради панелно и стоманобетонно строителство, в които има над 1,1 млн. апартамента.

По предишния проект за саниране на жилища у нас - „Енергийно обновяване на българските домове” по ОП „Регионално развие” 2007-2013, се предвиждаше собствениците на жилища да осигурят съфинансиране в размер на 25% от стойността за обновяване на сградата. След стартирането на новата програма обаче от регионалното министерство обявиха, че държавата ще поеме и тези 25%. До момента е съобщено официално за едва два блока, санирани по стария проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
fras
преди 9 години
Според някои експерти 1 млрд. лв. ще стигнат за санирането на 5000 блока, според други за 4000, а според Асоциацията за изолации в строителството за едва около 200.---------------------------------------------------Т.е. според експертите санирането ще струва 200-250 000 на блок(6-7 хиляди на апартамент при 36 апартамента).А според Асоциацията за изолации в строителството - по 5 млн. на блок (1 млрд/200 блока), т.е. по 125 хиляди на апартамент (ако са 40). Ега ти санирането. Че то струва повече от апартамента, бре!(Ако приемем панелен апартамент, средно 75 м2 по 550 евро, за София. В провинцията цената е и под 300 евро/м2).То по-добре да им купят нови - 75 м2 по 750 евро = 56 250. пак за София. В новите квартали нови апартаменти на тази цена колкото щеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Веск
преди 9 години
Как така ще санира на калпак. Един калпак има гарсониера, друг има няколко големи апартамента и ги е дал под наем. Отделно има джип струващ повече от апартамент. На пенсионери, инвалиди, млади семейства и дори на всички, но само по един имот да, но на калпак не става. Отделно има градчета със затихващи функции, даже и областни центрове. Там има квартали с наполовина празни блокове. Какво като санираш наполовина празен блок - енергийно това не е особено полезно. Значи аз съм санирал, а пияницата до мен не. Аз защо да се съгласявам? Заради общите части дето пак аз ги поддържам за моя сметка ли? Доста неуредици. Бих препоръчал по-сериозен подход, Списъци със сгради, данъчни промени за стимулиране на санирането, ваучери за евтин ток само за санирали и т.н., но не и на калпак. Комунизма си отиде ако някой не е схванал още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Това безплатно саниране е поредната димка на пожарникаря за маскиране на източването на фондове в джебчетата на обръчите -саниращи.Цялата работа е "подготвена" с такава вопиюща некомпетентност, че едва ли някой поне малко на ясно с материята е имал илюзии, че се подготвя нещо реално.А е това изтрепва рибата"няма да кандидатстват, защото не вярват в справедливостта на програмата."Коя справедливост? Значи за некой си (без значение Гоце Делчев или Лозенец) ще му сменят водопровода без пари че имало течове, а аз като си го сменях преди 10 год. за да няма течове, за мене не може? Значи на някой ще му изолират панелката за да му е топличко, а аз набутах 100К еврака за жилище с изолация и никой не ми плати изолацията. СПРАВЕДЛИВОСТ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
alligator_29
преди 9 години
С две думи, пари няма и няма да има )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още