IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти са против приетите промени в Закона за културното наследство

Общините да решават съдбата на сградите паметници на културата е "културна шизофрения", според експерт

12:01 | 08.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Експерти са против приетите промени в Закона за културното наследство

Експерти се обявиха против приетите през миналата седмица промени в Закона за културното наследство, които предвиждат общините да отговарят за сградите паметници на културата, съобщава БНР.

Според специалистите законовите поправки ще имат пагубни последствия.

Припомняме, че през миналата седмица Народното събрание реши съдбата на сградите паметници на културата да се решава от общините. На първо време правомощията на Националния институт за паметниците на културата, който досега отговаряше за тези сгради, се прехвърлят на големите общини. Обмисля се подобни правомощия да се дадат и на по-малките. 

Арх. Ивайло Петков от "Група ГРАД" определи промените като „културна шизофрения“. Според него реставрациите и реконструкциите на десетки паметници на културата в България са скандални, а законът на практика легализира бързото усвояване на европейски средства и е лобистки.

„Местните администрации не разбират значимостта на местните паметници и се опитват да ги превърнат в бързодоходоносни атракции с бутафорен характер“, коментира той.

Даването на отговорност на местните администрации няма да подобри резултатите, по-скоро е нужна ревизия на Института за паметниците на културата и е важно да бъде подобрена оперативността му, каза още арх. Петков.

Проектът за изменение е внесен без предварително обсъждане със заинтересованите организации и без анализ и оценка на риска, като се демонстрира пълно пренебрегване на общественото мнение, коментира арх. Дафина Барфончовска от форум "Културно наследство", която има и дългогодишен опит в Националния институт за паметниците на културата.

„Това е поредното упражняване в законотворчество на принципа "проба-грешка", смята тя.

Барфончовска също определи промените като лобистки и изтъкна, че основната им цел е бързото усвояване на европейски средства.

Експертът припомни, че отрицателните експертни становища на редица организации са били изпратени до парламентарната комисия по култура още миналото лято, но те не са взети предвид. По думите й самите общини също са изразили отрицателно становище по нововъведената процедура и техните опасения от последващо усложнение в работата им са официално изразени.

Тя подчерта още, че националният институт се съсипва, вместо да се пристъпи към оздравяването му. Предоставят се функции на общините, които нямат капацитет и имат конфликт на интереси при процедурите с паметници на културата, обясни още арх. Барфончовска.

Според нея процедурите пак няма да бъдат облекчени. На практика се запазват същите процедури, но се прехвърлят към общините. Министерството на културата продължава да има последната дума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още