IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gebrüder Weiss гледа на изток с нов логистичен център в България

Международната транспортна компания откри терминал за над 10 млн. евро в с. Мусачево близо до София

17:19 | 29.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Базираната в Австрия международна транспортна компания Gebrüder Weiss откри свой нов логистичен център в с. Мусачево в община Елин Пелин близо до София.

Новият терминал ще служи като регионален хъб за Балканите, както и в посока Централна Азия, заяви Томас Мозер, регионален ръководител за Югоизточна Европа и ОНД в компанията, която планира растеж в източна посока към Турция, Туркменистан, Грузия, Казахстан и други пазари.

В придобиването на земята и изграждането на новата база в Мусачево са инвестирани над 10 милиона евро, каза Мариета Григорова, управител на българското Гебрюдер Вайс ЕООД.

Новият логистичен център включва логистични високостелажни складове (6000 кв. м), крос-докинг зона (1880 кв. м) и офиси (1300 кв. м). Компанията притежава и земя около терминала, която дава възможност за разширяването му в бъдеще.

Към момента за компанията в България работят около 75 служители, като очакванията са броят им да нарасне до близо 90 до края на годината.

От компанията обясниха, че новата инвестиция е свързана с добрите резултати от дейността й у нас през последните години. През 2014 г. броят на превозените и обработени пратки от българското дружество се е увеличил с 35%, теглото на превозените товари е нараснало с 30%, а ръстът на оборота е 25%, разказа Григорова. По думите й тези цифри разкриват, че трябва да се работи все повече, но това са предизвикателствата на пазара.

Оборотът на българското дружество за миналата година е над 22 млн. лв.

„Българският пазар се доказа като стабилен още при предишните тежки икономически ситуации“, коментира Томас Мозер. „Ние инвестираме дългосрочно и изхождаме от това, че България може да се адаптира бързо към съответната ситуация“.

Изпълнителният директор на Gebrüder Weiss Волфганг не изключи вероятността в бъдеще да изградят още една база у нас, която да разполага и с железопътна връзка. Такава няма в терминала в Мусачево, защото не е била приоритет при избора и реализацията му, допълни той. По думите му водещи за новата база са сухопътните и логистичните услуги.

Българската база се използва като регионален дистрибуционен център преди всичко от международни и местни клиенти от машинния и високотехнологичния браншове.

Дружеството развива дейност в България от 1993 г. Предишната база в София е построена през 2003 г., а впоследствие е продадена.

Гебрюдер Вайс ЕООД генерира 70% от оборота си от национални и международни сухоземни превози. Наред с това складовата логистика и превозите по море и въздух са увеличили значението си през последните пет години.

Gebrüder Weiss има над 6000 служители, 150 собствени офиса и годишен оборот от над 1,2 млрд. евро през 2014 г. Само в рамките на миналата година компанията е инвестирала 56 млн. евро в разрастването си. Фокус на растежа й са Централна и Източна Европа, както и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още