IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите по ГКПП-та стават публична държавна собственост

Промените са свързани с последните поправки в Закона за митниците, които парламентът прие миналата седмица

17:38 | 28.07.15 г.
Имотите по ГКПП-та стават публична държавна собственост

Всички имоти, сгради и съоръжения в зоните на граничните пунктове ще станат публична държавна собственост. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, с което се планира промяна в наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове, Устройствения правилник на Министерството на финансите и Устройствения правилник на Агенция „Митници“.

Текстовете са публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Становища могат да се изпращат до 11 август.

Предложените промени произтичат от Закона за изменение и допълнение на Закона за митниците, приет от Народното събрание на 23 юли, посочва се в мотивите на вносителите.

Поправката за имотите е свъзана с преходните и заключителните разпоредби на Закона за митниците, с които се допълва Законът за държавната собственост.

В Агенция „Митници“ ще функционира звено за координация и осъществяване на дейностите по поддръжката на имотите по граничните пунктове. Прецизирани са задълженията на директора на Агенцията, на ръководителите и служителите на териториалните структури и взаимодействието между тях във връзка с поддръжката на сградите.

С промените се разширяват и функциите на митническото разузнаване с дейността по организиране, извършване и координиране на оперативна, издирвателна и конвойна дейност.

Правят се и промени в инспекторатите на митниците и Националната агенция за приходите. В момента административният контрол върху дейността на двете агенции се осъществява от инспектората на Министерството на финансите. С промените в Закона за митниците обаче в институциите трябва да се създадат инспекторати на пряко подчинение на ръководителя на съответната приходна агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още