IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в затворени комплекси у нас стават все по-търсени

Затворените комплекси вече не са само тенденция, а се обособяват като отделен сегмент на пазара на недвижими имоти според консултантска компания

11:18 | 05.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Жилищата в затворени комплекси в България стават все по-търсени от купувачите, особено от семейства с деца, които търсят по-голяма сигурност и среда, посочва се в анализ на консултантската компания "Имотека".

На първо място почти половината от купувачите поставят безопасната среда като най-важен фактор при избор на жилище. Затова предпочитат имотът им да се намира в затворен комплекс с контролиран достъп и видеонаблюдение.

Другите фактори, по които купувачите избират жилище, са заобикалящата среда и социалното обкръжение.

Близо 30% от клиентите разчитат на доброто качество на строителството и запазената околна среда. Предпочитани са градските жилища, които осигуряват контакт с природата чрез вътрешен двор или се намират в близост до природни забележителности.

Отделно услугите по управление и поддръжка на имотите задоволяват нуждите на живущите и им спестяват допълнителни грижи по собствеността им, което пък дава добавена стойност на жилищата и увеличава ликвидността им на пазара, коментира Теодора Стоева, консултант в "Имотека".

Според Любомира Атанасова, изпълнителен директор на компанията, организацията на етажната собственост става все по-важен фактор при процеса на покупка на жилище. Клиентите искат да опознаят бъдещите си съседи и да проверят как се осъществява управлението на сградата.

От компанията очакват интересът към затворените комплекси да се задържи и заедно с по-високите изисквания от страна на купувачите това да доведе до повишаване на качеството на предлаганите имоти. Така затворените комплекси вече не са само тенденция, а се обособяват като отделен сегмент на пазара на недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Не искам да повтарям ничий коментар ама преди много години един приятел строител искаше такса за поддръжка на апартамент около седмичната ми заплата - говоря за средно голям областен град и заплата малко над средната в града. Малко множко, Та се питах тогава , АМИ КАТО СЕ ПЕНСИОНИРАМ? Като си млад се намира колая. След 40 като не те щат на работа отива на късмет таксата, а после е невъзможно ако си на пенсия. Ама то в ЮАР беше едно време актуално - като падна апартейда, белите да се защитават от черните. Алоооооо - много ми заприличва нашата ситуация на тяхната. Не съм против, ама за бедни хора не става. След време като наближи пенсия , като тегля калема на инвестициите, като изброя невероятните си успехи в мутристаня на Борисов, ако имам възможност бих се възползвал при наличие на спокойна градска среда, тишина, парк, паркоместа и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
popo323
преди 6 години
Е поредната рекламна статийка , поне можеше да направите и една оценка колко струва поддръжката на подобно жилище , като такси , което не е съвсем без значение . Съвсем не са за работещи тези жилища , трябва да имате от 3000 нагоре доход и да сте готови щедро да делите заплатата си с фирмичката ,която ще живее от вашите пари поддържайки този затворен комплекс . Просто няма база за сравнение колко струва поддръжката при етажна собственост и съответно затворен комплекс , която е по джоба на хора с сериозни доходи , а не заплатка до 1500 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 6 години
Явен признак, че държавата става все по-лоша! Как им се живее в такава държава на тези управляващи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още