IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мораториумът за продажбата на земя на чужденци е противоконституционен

Депутати от БСП подготвят законодателни изменения с административни ограничения за чуждите купувачи на земеделска земя

17:12 | 28.01.14 г. 16
Мораториумът за продажбата на земя на чужденци е противоконституционен

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание да удължи до 2020 г. забраната чужденци и чуждестранни юридически лица, които са граждани или регистрирани в Европейския съюз, да купуват земя, съобщават от съда.

Конституционното дело беше образувано на 5 ноември миналата година по искане на 55 народни представители от ДПС и БСП, след като на 22 октомври 2013 г. депутатите приеха решение за мораториум за продажбата на земеделска земя на чужденци, припомнят от институцията.

Забраната за продажбата на земя за чужденци от ЕС изтичаше в края на 2013 г. Пазарът ни на земя трябваше да бъде отворен от 1 януари т. г.

През 2010 г. от Европейската комисия (ЕК) предупредиха България, че не е готова да се присъедини към единния европейски пазар на земя заради липсата на регулации, незавършените кадастър и имотен регистър и голямата разлика в цените на земята у нас и в Европа. Тогава от Брюксел сами предложиха действащият мораториум да бъде удължен.

Властите обаче не се възползваха, а новото решение на практика принуждаваше правителството да поиска промени в договора ни за присъединяване към ЕС.

Управляващите признаха, че гласуваният мораториум реално няма правна сила, но така и не потърсиха начини за ревизията му.

Депутати от БСП в момента подготвят законодателни изменения с административни ограничения пред чуждите купувачи на земеделска земя. За купувачите вероятно ще се прилага принципът на уседналостта и ще се изисква да са живели поне 3-5 години в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
Големи, големи, колко да са големи? И каква е гаранцията, че някой ден няма пак да се мине през национализация на земята в полза на едни други по-големи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Тук, за обществото сме на едно мнение-обичам си народа, ама малко повече претенции трябва да имаме сами към себе си в частност-т.е. малко трябва всеки да е взискателен в работата си, в личният си живот и т.н. Как се държиш, как работиш, как действаш, ако искаш и какви хигиенни навици имаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Не аз по принцип не съм ти контра, защото реално виждам на кое ниво сме. То е ясно, че ако живеехме в добре развита държава, с нормално културно об щество, нямаше изобщо да поставяме въпроса или да спорим по него. То реално от там идва цялата работа. едни хора имат земи и нямат пари, хабер си няма какво да правят земите и искат да ги осребрят и изхарчат за нещо друго. Това е реалното положение. Бедна държава и неграмотен народ. Затова авоарите минават в по-грамотните. Както винаги е било. И за контрола си прав. Няма значение какъв е гражданина, ако изобщо някой реши да го контролира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
от гледна точка на правото няма разлика между българско и чуждестранно юридическо лице щото второто има регистрация в БГ. Така, че въпроса ти не е правилно поставен. Няма лошо да се продава земя на чужденци-щото бг-тата сме все гражданя и никой не ще да копа. С малки изключения. Пък само в една държава в света съм чувал някой да качва земя в камионите и да я изнася-в Украйна, именно заради меморандума върху сделките с чернозем. И гледай до къде я докараха. Та-национализъм ама с разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
*** въпрос, кое е по-добре - собственик българско юридическо лице или чуждестранно физическо? Щото и в двата случая дефакто сме изпълнили критерия. Единствената разлика е, че върху юридическото лице можеш да упражниш повече контрол защото е българско, разбира се да има кой да иска да контролира. Но ако (се) изходим от тезата, че българските власти (без значение цвят) са абсолютно незаинтересовни и/или некомпетентни - реално и двамата сме прави - няма значение нито този закон, нито цялата конституция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
само за да сме наясно-това е класическата нормативна уредба в повечето държави и е екзотика нещо различно от това. Международни договори и пактове-към тях спадат такива фундаменти като Хартата за правата на човека, Актът с който сме приети в ООН(подозирам договор) и разни ей такива неща. Общо взето са сложени над законите, за да не можеш да си правиш каквото си искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
ако не вярваш-поинтересувай се кой е най-големият собственик в количествено измерение в България. И вторият по големина даже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
много причини:1. ако има как да се суберат 3/4 нека реформират съдебната система-например да се приеме изборност за гласният прокурор и за съдиите2. какво ще променят в конституцията? чужденците да нямат право да купуват земя? Да, ама това не е принцип на ЕС-знам, че ще се изкефиш, ама мнозинството хора са все още за ЕС-изборите го доказват. 3. Дори и това да го забравим като аргумент(щото аз съм от хората дето също мърмори против ЕС) пак остава международните уговорки, които вече сме поели-или да приемем закон, според който договорите, които подписва държавата влизат в сила, само ако деант е съгласен??? В същност не знам моите как гласуваха-АЗ съм от тия дето са за падането на меморандума, като върховна глупост. Това е на умрял пита да правиш малко-това касае няколко хиляди англичанчета, дето ще могат да прехвърлят земята си от юридическите лица(пак тяхна собственост) на физическите, за да спестят малко такси...Големите собственици са юридическите лица, а те са на чужденци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
.....законодателни изменения с административни ограничения..."ограниченията" ще са в полза на ограничените. Елементарна справка показва кои са най-големите собственици на земя към момента.От там и заинтересованите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
набляга се на емоция и чувства - за маймуните това е по-важно от резултата! после пак се прави каквото "трябва" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още