IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Област Бургас най-активна в програмата за саниране

Одобрените през тази година сгради ще се ремонтират само след приключване на дейностите по одобрените през 2015 г. блокове и при наличие на финансиране

10:17 | 02.05.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Област Бургас най-активна в програмата за саниране

Област Бургас е абсолютен шампион по участие в националната програма за саниране на жилищните блокове, сочат данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, представени по време на Втория национален жилищен форум, организиран тази седмица от Фондация “Подслон за човечеството” и Habitat България.

Общо 245 блока от областта са кандидатствали за безплатно саниране по програмата, показват данните на ведомството.

На второ място е област Благоевград със 183 блока, а на трето – Хасково, със 156 блока. Следва София-град със 110 блока и областите Пловдив и Стара Загора с по 109 блока. 

Статистиката показва още, че регистрираните сдружения на собствениците са над 3 300, а тези, които са сключили договори с общините за саниране – почти 2 200. Подадените искания към Българската банка за развитие, която управлява финансирането, са над 1 900, а сключените договори приближават 1 900 броя.

Към момента са стартирали дейностите по 1 300 сгради, а от тях 960 са с публикувана обществена поръчка за инженеринг на проетиране и строителство. Общо 7 сгради са вече готови и въведени в експлоатация.

От министерството припомнят, че в рамките на националната програма през тази година приоритетно ще се финансират и 137-те блока от европейския проект за саниране на жилищните блокове, който приключи в края на 2015 г.

Ремонтите по сградите, които ще бъдат одобрени от общините през тази година, ще могат да започнат през 2017 г., но само когато приключат дейностите по сградите, одобрени през 2015 г. и ако има наличен ресурс по програмата, подчертават от министерството. Блоковете, за които парите не достигат, вероятно ще може да се включат на следващ етап от програмата - след 2018 г., при който обаче ще се очаква съфинансиране от собствениците.

Друга възможност за безплатно саниране се предоставя по новата оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. Допустими кандидати са 28-те града, които са бенефициенти по приоритетна ос 2 на програмата.

На саниране с европейски пари подлежат блокове, проектирани преди 1999 г., с не повече от 35 апартамента. По програмата се допуска и подобряването на енергийната ефективност на еднофамилни жилища, проектирани преди 1999 г. и със социално слаб собственик, който получава енергийни помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"Област Бургас най-активна в програмата за саниране"===Поне медиите да бяха коректни! :) НЯМА програма за САНИРАНЕ !!!! Това което се предлага на будалите е едно неимоверно скъпа ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ ! В първия случай се цели заздравяване и укрепване на сградата с цел удължаване срока и на годност а в другия намаляване на топлинните и загуби. Първото струва много по скъпо от второто. Вземат пари за саниране а продукта им е топлоизолация. :)))) И както всички виждаме дори медиите подкрепят лъжата и обира на тези хора! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още