IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени на жилищата са се повишили през април

Активността на пазара се е увеличила през миналия месец, особено в сегмента на ваканционните жилища, според агенция

12:15 | 14.05.13 г.
Офертните цени на жилищата са се повишили през април

Средните офертни цени на жилищата и на четирите основни пазара в България са нараснали през април спрямо март, отчитат от агенцията Bulgarian Properties. През месеца е регистрирана по-засилена пазарна активност, като в София и Варна оптимизмът се е върнал на нивата от началото на годината, която започна динамично за пазара.

В Слънчев бряг продължава стабилното плавно месечно нарастване на офертните цени, което сега е подкрепено и от започващия летен сезон. Банско също се присъедини към групата на пазарите с позитивни месечни ценови изменения след слабо начало на годината, посочват от агенцията.

В София през миналия месец е регистриран ръст на офертните цени от 5,85% до 850 евро за кв. м, но на годишна база е отчетено понижение от 5,3 на сто. Спрямо пиковите равнища на цените през април е отчетен спад от малко над 43 на сто, сочат данните на агенцията.

Във Варна месечното повишение е малко под процент, а на годишна база – 3,5% до средните 864 евро за кв. м. Цените обаче са с близо 47 на сто по-ниски спрямо пиковите им равнища.

В Слънчев бряг през последния месец е отчетен ръст на офертните цени от 0,6 на сто, а на годишна база – 15,7% до средните 792 евро за кв. м. Спрямо най-високите им стойности обаче офертните цени на жилищата в курорта са по-ниски с 34,6%.

В Банско повишението на офертните цени през последния месец е с 1,76%, а на годишна база – с малко над 3% до средните 604 евро за кв. м. Спрямо пика на пазара обаче цените са по-ниски с бзило 53 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още