IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха новата сграда на Софийския районен съд и районната прокуратура

"Военното НДК" струва около 14 млн. лв.

12:10 | 18.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов и министърът на правосъдието Цецка Цачева откриха новата сграда на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура.

Наказателни съдии и прокурори вече ще правораздават в така нареченото "Военно НДК" на столичния булевард "Скобелев", предава БНР.

До днешното откриване се стига след десетгодишна строителна сага.

На това акцентира в словото си и премиерът Бойко Борисов, който се обърна към журналистите, за да ги накара да си припомнят как е изглеждала сградата, преди да бъде взето решението да се прехвърли Наказателното отделение на Софийския районен съд и прокурорите, които работят по наказателни дела. Според Борисов това е била една компрометирана сграда, която благодарение на парите, дадени от правителството, е в модерния вид, в който се намира.

И в словото на Борисов, и на правосъдния министър Цецка Цачева, и на представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов доминираше очакването, че сега, когато магистратите са получили нормални условия за работа, това ще се отрази и върху вида на самото правораздаване. 

На старата сграда на наказателните съдии и прокурори, която се намира до радиото на "Драган Цанков" 4, ще започне догодина ремонт и там ще се прехвърлят административните съдии.

Новата модерна сграда е с 35 съдебни зали – всички, оборудвани за разпит на защитени свидетели и с достъп, диференциран за прокурори, съдии, служители, подсъдими, адвокати и граждани

Ремонтът на сградата погълна милиони, както заради сложното реконстуриране, така и заради многото аварии. Продължителността беше функция и на куп административни неуредици, провокирали два протеста пред Висшия съдебен съвет и оставката на председателя на съда Методи Лалов и неговия екип. 

Тази модерна сграда ще се ползва от едни от най-натоварените съд и прокуратура в страната, каза Цецка Цачева. По думите й само добрите материалните условия не са гаранция за качествено правораздаване за справедлив бърз и ефективен процес. Необходими са много умения, неспирно повишаване квалификацията на магистратите и преди всичко правосъдие по независимо убеждение на магистрата - правосъдие, което очакват гражданите, с гарантирано справедлив процес и равенство пред закона, добави Цачева, цитирана от БТА.

От бюджета на съдебната власт са вложени около 14 млн. лв. от сключването през 2013 г. на договора за изпълнение и инженеринг за преустройство на сградата за нуждите на СРС и СРП до 2016 г. Така се решава дългогодишният проблем на Софийска районна прокуратура, която в момента е разположена в пет съдебни имота.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
ratten
преди 6 години
на тия прокурори и съдии по ще им е добре в старата сграда на софийския ....затвор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 6 години
Това е една колосална далаверирана сграда баце Бойко. КОЛОСАЛНА! Некой ограде десетки милиони а правителството му ги даде на драго сърце. Така че молим ти се не си представяй далаверите като добрини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Jay Gould
преди 6 години
Направо съм разтърсен от тази новина :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още