IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се спешно укрепване на тракийските храмове край Старосел

Министерството на културата ще преговаря с "Реставрация" ЕАД, за да не се стигне до разрушаване на археологическите обекти

12:08 | 30.03.15 г. 2
Подготвя се спешно укрепване на тракийските храмове край Старосел

Министерството на културата започва преговори с „Реставрация“ ЕАД – фирмата, наследник на дирекция „Изпълнение” на Националния институт за паметниците на културата, за укрепването на тракийските храмове край Старосел, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Още от 2013 г. кметът на Старосел и местната администрация в Хисаря алармират, че свличането на насипите на могилите застрашават тракийския храм-гробница на Четиньова могила и храмът с дорийските колони „Хоризонт“. Свлачищата са опасни и за туристите, посещаващи уникалните тракийски храмове.

Министерството на културата е изключителен собственик на храмовете, като представител на държавата. Обектите са обявени и за археологически паметници от национално значение.

В края на миналата и началото на тази година експертна комисия е оценила, че има опасност от саморазрушаване на храмовете, както и за работещите и посетителите им заради свличането на камъни и нарушеното защитно покритие, изградено при откриването на обектите.

Експертите са установили и че се свличат земни маси, а в храмовете прониква и вода откъм куполите заради нарушеното покритие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Аааа може да кандидатстват за саниране. Тоя камък е много енергийно неефективен. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Б***си издържали са 3000 години и щом минаха към министерство на културата, почнаха да се нуждаят от спешна поддръжка за да не паднатАферим Вежди Машалла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още