IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагаме летището в Стара Загора за финансиране по плана "Юнкер"

"Тракия икономическа зона" също влиза в списъка с българските проекти, съобщи министърът на икономиката

13:06 | 06.03.15 г.
Предлагаме летището в Стара Загора за финансиране по плана "Юнкер"

Министерството на икономиката е предложило три нови проекта да бъдат включени в списъка, с който България кандидатства за финансиране със средства от плана „Юнкер“. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Божинов.

С пари от новия инвестиционен инструмент искаме да се финансира летището в Стара Загора и превръщането му в международен авиационен и карго център и връзка между Европа и Азия, обяви Лукарски.

Вторият проект, който ведомството предлага за финансиране по линия на инвестиционния механизъм на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, е „Тракия икономическа зона“ като един от големите центрове на индустрията у нас, коментира още министърът.

Третият проект, предложен от икономическото министерство, е с наименование „Зелена алтернатива“ и ще се реализира край Пазарджик, като идеята е да се произвежда продукция с високо и доказано качество.

И трите проекта ще се реализират на принципа на публично-частното партньорство, коментира Божидар Лукарски.

Икономическият министър припомни, че Министерският съвет одобри вече списък с проекти за финансиране по плана „Юнкер“, но по думите му правителството е трябвало да реагира за един ден. Затова впоследствие Министерството на икономиката е провело селекция на проекти, които да отговарят на характера и целите на плана, както и на нуждите на бизнеса и средата в България.

Същевременно Лукарски посочи, че за България координиращото ведомство по инвестиционния механизъм е Министерството на финансите, а това на икономиката е участващо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 0
beinsa
преди 8 години
Идеен проект:http://***.prikachi.com/images/949/8473949Z.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още