IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделят плажовете в четири групи спрямо техните характеристики

Концепцията за управлението на плажовете е на финалната права, поясни ресорният министър Николина Ангелкова

12:52 | 27.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Министерството на туризма работи по концепция за морските плажове, според която те ще бъдат групирани в 4 категории, спрямо техните характеристики. Това коментира от парламентарната трибуна ресорният министър Николина Ангелкова.

В отговор на въпрос на депутата Слави Бинев относно мерките за поддръжката и опазването на плажовете тя допълни, че според разработената вече концепция морските плажове у нас ще бъдат групирани спрямо това дали са в урбанизирани територии, в неурбанизирани територии, но в близост или не до туристическа инфраструктура и къмпинги, както и дали са в зони с ограничено ползване.

На базата на това в коя група попадат плажовете ще бъдат определени дейностите, които могат да се извършват на плажовете и размера на концесионните такси за тях, обясни още Ангелкова.

Концепцията за управлението на плажовете е готова в работен вариант и предстои да се обсъди с представителите на туристическия бранш и концесионерите на плажове у нас. Предстои след това и широко обществено обсъждане, обеща още министърът.

Ангелкова уточни още, че Министерството е провело повече от 40 процедури за отдаване на плажове под наем и за 20 от тях вече има избран наемател. При останалите се провеждат нови търгове, но размерът на наема намалява – с 30% на втори кръг и с 50% при трети кръг.

Към 31 март Министерството на туризма е изготвило списък на плажовете, за които не е намерен концесионер и така местните власти имат достатъчно време да намерят кой да ги охранява и почиства, обясни Ангелкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още