IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалните съвети – „първа цедка“ на мащабните проекти

Парламентарна комисия не прие предложението на АБВ служителите от общинските инспекторати да получат полицейски правомощия

17:27 | 23.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заместник-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов. <em>Снимка: Facebook</em></p>

Заместник-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов. Снимка: Facebook

Областните и регионалните съвети за развитие ще получат възможност да осъществяват политики за развитието на регионите. Това ще стане с промени в Закона за регионалното развитие, чиято подготовка се прави в момента, коментира пред Investor.bg заместник-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов след заседанието на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. 

Идеята е тези съвети да играят ролята на „първа цедка“ на общинските проекти и да преценяват доколко тези проекти отговорят на стратегиите за развитието на областите и регионите, обясни Аспарухов.

Планира се текстовете да бъдат внесени за разглеждани през юни. В тази връзка на днешното заседание Аспарухов поиска да се срещне с депутати от Патриотичния фронт, които също предлагат промени в Закона. Те трябваше да бъдат разгледани на днешното заседание, но никой от вносителите не присъстваше на него.

Тези предложения предвиждат да се въведе задължение Министерството на регионалното развитие и благоустройството да планира средствата за регионално развитие за 3-, 7- и 14-годишен период и да изготвя ежедневен индекс за инвестициите в регионите и за човешкото развитие.

На днешното заседание комисията не прие предложението на депутати от АБВ служителите от общинските инспекторати да получат полицейски правомощия. Според сега действащото законодателство общински служители могат да налагат глоби за нарушения на обществения ред само в присъствието на полицаи.

Законопроектът беше подкрепен само от четирима депутати от комисията, а останалите се въздържаха. Като цяло идеята за допълнителните правомощия на общински служители среща одобрението на народните представители, но основните опасения са свързани с финансирането и опасността от „произвол на местни феодали“, както се изрази председателят на комисията Найден Зеленогорски.

Депутатите са единодушни обаче, че идеята трябва да се обсъди в широк формат и с министъра на вътрешните работи, за да се намери работещо решение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още