IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на площада пред Централна гара в София ще струва до 10 млн. лева

За финансиране ще се кандидатства по програма "Джесика" чрез Фонда за устойчиво градско развитие на София

17:32 | 05.05.16 г. 1
<p>
	Предстои дружеството &quot;Пазари Възраждане&quot;, което стопанисва площадното пространство, да изработи предложение за конкурс за проект за ремонта, след което ще се кандидатства за финансиране.<em> Снимка: БТА</em></p>

Предстои дружеството "Пазари Възраждане", което стопанисва площадното пространство, да изработи предложение за конкурс за проект за ремонта, след което ще се кандидатства за финансиране. Снимка: БТА

Предстои цялостна реконструкция и преустройство на площадното пространство пред Централна жп гара в столицата. Предпроектното проучване беше представено днес в Столичната община от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, председателя на комисията по икономика и собственост към съвета Николай Стойнев и ръководството на "Пазари Възраждане" ЕАД – дружеството, което стопанисва имота, предава БТА.

Площадът пред жп гарата в София е с обща площ от 22 дка. Прогнозната цена за ремонта е 8-10 млн. лева. За финансиране ще се кандидатства по програма "Джесика" чрез Фонда за устойчиво градско развитие на София.

Герджиков припомни, че след решение на общинския съвет на София от юли миналата година "Пазари Възраждане" извърши неотложен ремонт на подлеза. Там вече са поставени камери за видеонаблюдение, има денонощна охрана, патрул на Общинска полиция и осветление. Подменени са и част от настилките, ремонтирани са три асансьора, има осигурен достъп за хората с увреждания, както и безплатна обществена тоалетна.

Герджиков обясни, че следващата стъпка е цялостно реконструиране на пространствата в предгаровия площад на уличното ниво и под земята.

В момента през предгаровия площад преминават около 20 хил. души на ден. Целта е мястото да бъде посещавано от двойно повече хора и да се превърне в пространство за културни събития и отдих.

Дружеството "Пазари Възраждане" е направило предпроектно проучване на базата на множество анкети с граждани, преминаващи оттам, както и със студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Водени са разговори с граждански организации, взето е експертното мнение на Националната компания “Железопътна инфраструктура”, която стопанисва жп гарата, обясни председателят на Столичния общински съвет.

В резултат на предпроектното проучване "Пазари Възраждане" предлага броят на търговските обекти – в момента 93, да бъде намален, както и да има обособена свободна зона за отдих със столове и маси, сцена за културни събития, зона за хранене. Предвижда се и пространство за временни тематични пазари, видео стена в източната част на площада, ескалатор откъм бул. "Мария Луиза", както и частично покриване на Ротондата.

Резултатите от анкетите показват, че хората искат да има постоянно полицейско присъствие, информационен център, ясни указателни табели, добро осветление в подземната част, паркинг за велосипеди. Проучванията показват още, че най-желаните търговски обекти в района са банка, застрахователни офиси и аптека.

Николай Стойнев посочи, че предстои ръководството на "Пазари Възраждане" да изработи предложение за конкурс за проект, който да бъде разгледан в общинския съвет. След като проектът бъде готов, ще се кандидатства за финансиране. През следващата година трябва да бъде избран изпълнител на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
THE TRADER
преди 7 години
Поне 7 от тези 10 милиона ще бъдат откраднати!!! Тия хора мислят, че никой не знае колко са 10 милиона!!?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още