IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли глоби за частично саниране с промени в Закона за етежната собственост?

Проектът въвежда повече отговорности за собствениците на домовете, според експерти

09:14 | 15.06.15 г. 2
Ще има ли глоби за частично саниране с промени в Закона за етежната собственост?

Предложените от регионалното министерство промени в Закона за управлението на етажната собственост (ЗУЕС) имат за цел да синхронизират нормативния акт със Закона за устройство на територията (ЗУТ) и да засилят отговорността на собствениците на жилищата. Това коментираха експерти пред телевизия Bulgaria On Air.

По повод коментарите в медиите, че се слага край на частичното саниране и остъкляването на балкони, арх. Влади Калинов от дирекция „Контрол по строителството“ в Столична община обясни, че всъщност промените целят поддържането на домовете да е отговорност на тези, които ги притежават – апартаментите да не са само дивидент, а собствениците да има отношение към визията на сградата и нейните параметри.

Според него промените дават възможност да се прокарват  идеи на повечето хора, дори ако има единици във входа, които не искат да инвестират, независимо от състоянието на сградата.

„Не бих казала, че промените целят да вкарат изведнъж на 100% ред в режима на управление на етажната собственост. Текстовете, които се предлагат, целят да хармонизират изискванията на ЗУТ със ЗУЕС. Нищо ново не се добавя като задължение, освен че се прецизират отговорностите на собствениците в една сграда“, заяви Цвета Наньова експерт по енергийна ефективност.

За публикациите, според които ще спре частичното топлоизолиране на блокове, тя поясни, че такава забрана и сега има в ЗУТ. Сега просто няма да може собственици и общини да се оправдават, че такива текстове няма.

Наньова каза още, че досега са подадени само 1 000 заявлния по националната програма за саниране, а панелките в България са 18 900. 

Малкото кандидатствали сгради показват, че пробемът не е в парите, а в организацията на етажната собственост и народопсихологията. Сега с промените се прави опит да се вкара ред, обясни експертът.

Неразбирателството между съседите и нежеланието да осигурят достъп за оглед на сградата пречи на програмата за саниране да тръгне по-мащабно. Една от причините да не се дава достъп е да не се види преустройството в апартамента – може да са направени промени, които да влошават носимостта на сградата, обясни тя.

Може да има режим на търпимост към частичната изолация или остъкляването на балкона, но усвояването на един балкон може съществено да навреди на сградата , каза Цвета Наньова.

Експертите обясниха, че направените преустройства в апартаментите ще се признаят, ако не застрашават сградата.

Калинов допълни, че една община не може да носи отговорност за поддържането на сградите и да обходи всички домове. Собствениците трябва да разберат, че сградите са тяхна отговорност, допълни той.

За заложените санкции в проекта той каза, че програмата за саниране няма за цел да накаже собствениците, а сградата да придобие степен на енергийна ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
infolink
преди 8 години
Петър Диков е това за София, което беше Садам Хюсеин за Ирак и Муамар Кадафи за Либия и дано си отиде по същия начин като тях. Но за разлика от него те все пак построиха доста неща (полезни или помпозни), докато той съсипа окончателно архитектурния облик на столицата; за сметка на това обаче, обезпечи финансово и внуците на своите внуци. Лека му пръст (като си отиде след изборите) и не забравяйте да хвърлите по един камък на съответното място - дано направим един архитектурен шедьовър от купчината камъни с големина на Хеопсовата пирамида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Най-големите проблеми на София и на това, как изглежда, и на това какво и как се строи и как се санира се наричат... Петър Диков и Влади Калинов. Чудя се обаче кой е по-големия проблем. Гиди корумпирани и алчни лицемери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още