IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на имоти ще могат да плащат данъци в различни общини с нов портал

Новият портал ще спести на собствениците на имоти в различни общини пътуването и таксите за банкови преводи

18:26 | 28.05.15 г.
Собствениците на имоти ще могат да плащат данъци в различни общини с нов портал

Нов информационен портал, който трябва да е готов до края на годината, ще позволи хората да плащат местните си данъци и такси, без да се налага да пътуват до общината, където имат имот, съобщи пред БТА председателят на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) Гинка Чавдарова.

Новият портал ще спести на собствениците на имоти в различни общини както пътуването, така и таксите за банкови преводи, посочи Чавдарова. По думите й системата ще помогне и на общините, които ще увеличат приходите си.

В момента много хора, които имат по няколко имота, пишат, че всички са им основни, за да си намалят размера на данъците, каза Чавдарова. Според нея със старта на портала общините вече ще обменят информация и ще се наложи собствениците да си плащат пълния размер на налога.

Все още има въпроси около старта на системата, чрез която ще се прави проверка дали е платен данъкът на автомобила, преди той да премине през годишен технически преглед, допълни Чавдарова. Тя припомни, че новото правило влиза в сила от 1 юли. Чавдарова посочи, че общините и Държавна автомобилна инспекция все още уточняват технически въпроси, но проблемите могат да бъдат изчистени до края на следващия месец.

Акцент в срещата на финансистите на общините, която започна днес в Санаториално-оздравителния комплекс "Камчия" край Варна, ще бъдат промените при изчисляването на таксата за битовата смет, които влизат в сила от следващата година, каза Чавдарова. Тя посочи, че общините ще могат да избират между няколко варианта при определянето размера на налога.

Според Чавдарова за големите градове таксата може да се изчислява на база площ на имота или броя на живеещите. Тя допълни, че ръководството на сдружението е договорило с ПУДООС кметствата да получават нисколихвени заеми или грантове при купуване на контейнери за селата.

Нашето желание е през тази година да се направи пилотно проиграване на новите начини за изчисляване на такса смет в рамките на едно регионално депо, каза Чавдарова. Според нея, тъй като в обхвата на една система за управление на отпадъците има и големи и малки населени места в различни общини, това ще помогне да се види кои варианти са работещи и къде кметствата ще срещнат проблеми.

Според Чавдарова би било добре, методиката за определяне на таксата да бъде окончателно приета от финансовото министерство, след такъв пилотен опит. Тя посочи още, че ръководството на сдружението настоява МФ да наложи някакви ограничения, за да няма през 2016 г. повишение на такса смет с повече от 10 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още