IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният контрол обяви строежите на къмпинг "Юг" за незаконни

Разрешенията за строеж са издадени при груби нарушения и неспазване на законодателсвото

11:54 | 29.07.15 г.
Строителният контрол обяви строежите на къмпинг "Юг" за незаконни

По искане на Окръжната прокуратура в Бургас Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) обяви за незаконни 4 разрешения за строеж в района на къмпинг "Юг" – Община Царево.

Аргументите на обвинителите са, че разрешенията за строеж са издадени при груби нарушения и неспазване на разпоредбите на Конституцията, Законът за устройство на територията, Законът за опазване на околната среда и Законът за биологичното разнообразие.

Изградените обекти попадат в имот - изключителна държавна собственост, където допускането на застрояване е незаконосъобразно и противоречащо на Конституцията на България, съобщиха от прокуратурата.

За застрояването на къмпинг "Юг" Окръжната прокуратура е извършила проверка и е установила, че главният архитект на Община Царево е издал 4 разрешения за строеж. Прокуратурата е протестирала тези разрешения пред началника на РДНСК-Бургас и е спряла изпълнението им до разглеждането на протестите.

Издадено е разрешение за строеж на "Вилно селище", по което е предвидено изграждането на 16 вилни сгради. На място е установено започнато строителство, като са изпълнени стоманобетонови основи и армирана бетонова настилка на две от сградите.

По инвестиционното предложение "Изграждане на хотелски комплекс "Лазурно море" в района на къмпинга главният архитект е издал и разрешение за строеж на "Сезонен хотел", за строеж на ресторант и за преустройство и пристройка на обслужващи сгради в заведение за обществено хранене. Тези обекти са реализирани и за тях са издадени съответните удостоверения за въвеждане в експлоатация.

Според Прокуратурата разрешенията за строеж са издадени, без да е проведена процедура по оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие.

Припомняме, че точно по Великден сдружение „Да запазим Корал“ алармира, че се строи на къмпинг „Юг“, въпреки дюните. Екипи на ДНСК и кадастъра провериха строежа, след което Министерството на околната среда и водите го спря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още