IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на пасивни сгради у нас излиза със 7,5% по-скъпо от стандартното

Общини в Италия вече са приели стандартите за строителство от проекта MILD HOME

17:27 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Строителството на пасивни сгради у нас излиза със 7,5% по-скъпо от стандартното

Строителството на пасивни сгради у нас не е особено по-скъпо в сравнение със стандартното изграждане на жилища. До момента у нас има една официално призната сграда, отговаряща на стандартите за пасивно строителството. Това е зданието на детска градина „Слънце“ в Габрово, като изграждането на постройката е било с едва 7,5% по-скъпо от нормалното строителство.

Това обясни Драгомир Цанев, мениджър проекти в ЕнЕфект, който присъства на конференция по проекта MILD HOME и изграждането на пасивни къщи у нас.

Според данните на експерта нормалното строителство на такъв тип сграда у нас в момента струва 726,09 лв./кв. метър, а изграждането на пасивната детска градина е струвало 778,31 лв./кв. метър. Инвестицията в този проект пък се възвръща за 7 години и половина, обясни Цанев.

Той припомни, че стандартът за пасивна къща е тя да не използва повече от 15KW енергия за един квадратен метър за година. Това е стандартът за строителство на пасивни къщи в Европа, като всички нови постройки след 2020 г. ще трябва да спазват това правило.

В България също предстои да бъдат внедрени нови изисквания за строителство на сгради с почти нулево енергийно потребление.

Междувременно стана ясно, че няколко общини от Италия вече са приели стандартите за пасивна сграда, определени от проекта MILD HOME. Той е съфинансиран по Оперативна програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007-2013" на Европейския съюз. Столицата ни София е партньор по проекта, изпълняван съвместно с Българската търговско-промишлена палата и Европейския институт по труда, както и партньори от Италия, Румъния, Австрия, Унгария, Гърция и Сърбия.

Водещ партньор по програмата е Съюзът на търговските камари на регион Венето, Италия. Именно в Италия вече се строи и пасивна сграда вида „Направи си сам“ по проекта MILD HOME. Жилището се изгражда в района на Кастелнуово Рангоне.

Подобни сгради се планира да бъдат изградени и край софийското с. Мрамор. Конкурсът за проекта за бъдещото екоселище бе спечелен от Green Art Group с ръководител арх. Милен Арнаудов и членове арх. Даниела Ангелова, арх. Даниеле Маринанчели и арх. Лоренцо Ботечели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още