IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в ЕС продължава да се възстановява плавно

Индустрията в Европа върви в различна посока от сектора в България с водещ двигател сградното строителство

16:47 | 19.01.16 г. 4
Строителството в ЕС продължава да се възстановява плавно

Строителството в Европейския съюз (ЕС) като цяло и България вървят в съвсем различни посоки. Докато растежът на сектора в съюза се движи основно от възстановяването на продукцията от сградното строителство, у нас трудно можем да говорим за възстановяване, защото сградното строителство остава потиснато за сметка на строителството на инфраструктура, което почти достигна отчетените през 2008 г. пикови равнища.

Общата строителна продукция в ЕС отчита ръст от 0,7% през ноември спрямо октомври, а в еврозоната – от 0,8%. На годишна база увеличението достига 1,9% за ЕС и 2,1% за еврозоната, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Растежът на строителния сектор в региона като цяло се определя от възстановяването на сградното строителство. В ЕС то се разширява с 0,8% през ноември спрямо октомври, докато гражданското/инженерно строителство се свива с 0,8%. За еврозоната ръстът при сградното строителство достига 1,1% за предпоследния месец на 2015 г., а спадът при строителството на инфраструктура е 0,3%.

На годишна база сградното строителство в ЕС отбелязва ръст от 2,7%, а гражданското/инженерно строителство – с 1,5%. За еврозоната при сградното строителство повишението е 2,7%, а строителството на инфраструктура се свива с 0,5%.

В България през ноември за пореден месец общата строителна продукция отбелязва пренебрежим растеж заради слабия напредък при сградното строителство, което отчете ръст от само 0,1% за ноември и 7% спад спрямо ноември 2014 г.

За 11-те месеца от 2015 г. сградното строителство не отчита годишен ръст през нито един месец, показват данните на Националния статистически институт.

Държавите от ЕС с най-силен годишен ръст на строителството през ноември миналата година са Словакия, Швеция и Румъния – съответно 16,9%, 10,7% и 6,8%, а най-силен спад – в Португалия и Полша (съответно 4,5% и 1,9%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
ЕС е ракета! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
ЕС е ракета! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още