IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгът за продажбата на бившата гара Пионер в София е прекратен

Министерството на транспорта търси начини за финансиране на проекта за интермодален терминал във Варна

10:19 | 16.01.15 г. 1
Търгът за продажбата на бившата гара Пионер в София е прекратен

Търгът за два имота, част от бившата гара Пионер в София, която е част от бившата околовръстна жп линия на столицата, е прекратен, съобщи транспортният министър Ивайло Московски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Вили Лилков от Реформаторския блок.

Московски уточни, че продажбата е била обявена на 16 октомври, но не е получена нито една оферта. Решението за провеждането на търга беше взето на заседание на Министерския съвет на 18 юли 2014 година.

Имало е и искане за концесия на гарата, но процедурата също е прекратена. Започнало е обаче прехвърлянето на части от прилежащите имоти по жп линията, които са държавна собственост, безвъзмездно към общината, стана ясно още от думите на министъра.

Вили Лилков предложи да се създаде работна група, която съвместно с главния архитект на София Петър Диков да разработи проект за развитие на района – изграждане на велоалея, пешеходни зони и т.н. Транспортният министър коментира, че е готов за дискусии при изработен план за действие.

На въпрос на депутата Ангел Найденов от БСП – Лява България Московски уточни, че се търси финансиране за изграждането на интермодален терминал на пристанище Варна. Избран е изпълнител на проекта –консорциум „Енергопроект –Роял Хасконинг”, който е предложил 8,7 млн. лева (без ДДС) за реализацията на проекта.

"Ако не се реализира този проект, губим работни места и авторитет", предупреди от своя страна Найденов. „Варна губи възможности”, категоричен е той. „Ще направим всичко възможно да осигурим цялата сума”, поясни Московски и допълни, че кабинетът няма намерение да прекрати проекта.

Министърът уточни, че през миналата година за него е имало отпуснато финансиране от 15 млн. лева. Средствата обаче са били пренасочени, защото не е имало възможност да бъдат усвоени и е можело да бъдат загубени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
Имаме ром за транспортен министър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още